Svatopluk Čech: Brýle strýce Tomáše

14. únor 2021

Více než sto let staré rozverné vyprávění, v němž nejde o nic menšího než o ustavičné ztrácení a hledání brýlí. Jeho autor se narodil před 175 lety – 21. února 1846 ve středočeském Ostředku.

Z obsáhlého díla Svatopluka Čecha (1846-1908) zůstaly do dnešních dnů nejživější dvě jeho satirické prózy – Pravý výlet pana Broučka do Měsíce (1887), v němž se pan domácí Matěj Brouček dostane (patrně ve snu) na Měsíc. Je zde zesměšňováno nejen maloměšťáctví pana Broučka, ale i prázdné intelektuálství obyvatel Měsíce.

Režie: Tomáš Kukulka
Účinkují: Tomáš Jirman, Vladimíra Krakovková, Jana Postlerová, Luděk Eliáš a Norbert Lichý.
Připravil: Jaromír Šlosar
Natočeno v roce 1992 v Českém rozhlase Ostrava.

Druhá slavná Čechova povídka se jmenuje Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do XIV. století (1889). V tomto příběhu se maloměšťák Matěj Brouček ocitne v Praze krátce před bitvou na Vítkově a podle toho, co se mu hodí, lavíruje mezi husity a katolíky. V roce 1892 vyšel ještě dnes už méně známý text s názvem Pan Brouček na výstavě.

Zmíněné Čechovy texty nabízejí dnešnímu čtenáři vhled do kultury poslední třetiny 19. století, do historie české literární satiry i do způsobů reflektování naší národní identity.

Spustit audio