Strom v umění ukazuje kolekce obrazů a soch v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou

9. červen 2024 08:47

Díla z vídeňského Belvederu zaplnila zámeckou jízdárnu Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou. Začal tam hlavní výstavní projekt roku s názvem Belvedere na Hluboké – Let It Grow Again. Kolekce obrazů a soch pocházející z vídeňské galerie a dalších institucí představuje roli stromu v dějinách umění.

„Stojíme před středověkým postním plátnem z období kolem roku 1440, které nám ukazuje stvoření světa. Jsou to scény z knihy Genesis a v několika polích hraje hlavní úlohu strom,“ ukazuje kurátor výstavy Miroslav Halák jedno z nejstarších děl v expozici.

Hlavní část výstavy tvoří díla zapůjčená z vídeňské galerie Belvedere. „Belvedere zapůjčil zhruba čtyřicet děl. Celkově tu je více než 160 děl na ploše 2600 metrů čtverečních,“ upřesňuje kurátor.

Výstava Let It Grow Again je podle něj rozdělena do tří kapitol. „Když už jsme měli strom, který je mýtem, náboženskou představou, tak dále máme strom, který nic takového nereprezentuje, ale je estetickou, přírodní kvalitou, která umělkyně a umělce napříč dějinami inspiruje,“ říká Miroslav Halák.

Třetí kapitola upozorňuje na to, že umění využívá strom k tlumočení zásadních témat – společenských, politických, ekologických.

Návštěvníky určitě zaujmou dvě dětská kola, která mají místo předního kolečka kotouč z cirkulárky. „To jsou práce konceptuálního umělce z Rakouska. Ukazuje, jak se z dětské hry, z toho ježdění na kole, stává něco destruktivního,“ popisuje kurátor.

Čtěte také

Hlavním tahákem výstavy je dílo s názvem Sancho Panza odpočívající pod stromem. „Autorem je Honoré Daumier, velký představitel francouzské malby druhé poloviny 19. století. Máme tu velký formát z Belvederu prezentující existenční motiv a moment, kdy Sancho Panza odpočívá, je zamyšlený pod stromem,“ dodává Miroslav Halák.

Návštěvníci zakončí procházku výstavou v hlavním sále zámecké jízdárny, kde jsou trojrozměrné instalace. „Šestnáct metrů vysoká konstrukce ukazující architektonické kvality stromů a možnosti, jak z udržitelných surovin vytvářet i monumentální práce. A na druhé straně velmi organická a mýtická poloha,“ zmiňuje kurátor.

Podle ředitele Alšovy jihočeské galerie Aleše Seiferta začala spolupráce s vídeňským Belvederem zhruba před rokem a půl. „Paní generální ředitelka nás navštívila. Instituci neznala, ale provedl jsem ji loňskými jarními výstavami a byla nadšená. A to byl odrazový můstek, navíc filozofií Belvederu je šířit povědomí o něm do dalších destinací,“ vzpomíná.

Výstava Belvedere na Hluboké – Let It Grow Again potrvá v Alšově jihočeské galerii do 10. listopadu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související