Lidé na jihu Čech zase zakopnou o umění. Sochařský festival se letos zaměří na „vědomí hmoty“

9. červen 2024

Už od roku 2008 každé léto oživuje veřejný prostor festival Umění ve městě. Začal v Českých Budějovicích a postupně se rozšířil i na další místa Jihočeského kraje. Jeho zakladatelem je sochař Michal Trpák.

„Když jsem dokončil vysokou umělecko průmyslovou školu, pořád jsem věřil, že sochy patří do veřejného prostoru a architektury, jenže příležitostí takto vystavovat bylo v té době hrozně málo. Festival se vyvinul z mojí diplomové práce, která je stále na Lannově třídě v Českých Budějovicích, sousoší Humanoidi. Pak jsem oslovil svoje spolužáky, se kterými jsme udělali první ročník Umění ve městě,“ vzpomíná Michal Trpák.

Cílem podle něj bylo přinést umění a sochařské příběhy do veřejného prostoru. „To stále přetrvává. Chceme dostat umění na veřejná místa a přinést ho lidem, kteří by za ním třeba do galerie nešli. Takže jim ho tak trošku stavíme do cesty, oni o něj zakopnou a něco si o tom pak řeknou v práci, ve škole a už to přináší další příběhy a emoce,“ dodává.

Letošní ročník festivalu Umění ve městě má téma „vědomí hmoty“. „Sochaři s hmotou pracují a možná jí dávají nějaké vědomí skrz svoji řemeslnou tvorbu. Ale umění se stává uměním, až když má nějakou myšlenku. Když máme jenom řemeslo, tak je to výrobek, ale ještě to není výtvarné dílo. A když jsou zase jenom myšlenky, které se někde vznáší, tak tomu chybí ta forma. Až když se spojí myšlenka s formou a umělec do toho dá svoje srdce, v tu chvíli se to podle mě stává uměním,“ uvažuje Michal Trpák.

„My s tím tématem trochu provokativně pracujeme i v kontextu současných tendencí k umělé inteligenci, kdy se poněkud odhmotňujeme a život se přesouvá do virtuálního světa. Ale socha je pořád o hmotě,“ doplňuje.

Celý rozhovor o festivalu Umění ve městě s jeho zakladatelem Michalem Trpákem a produkční Alenou Doležalovou si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související