Středa: Dokázal jsem zavřít dveře za minulostí a žiji přítomností!

24. červen 2015

Dokázali jste uzavřít svou minulost, udělat za ní tlustou čáru a žijete současným, přítomným okamžikem? Je důležité vyrovnat se v životě s minulostí? Co si z minulosti ponecháváte a rádi nesete bez trpkosti dál?

Uzavření minulosti znamená nový začátek a odpoutání se od všeho, co bylo kdysi. Nalezení klíče k uzavření minulosti znamená kompletní přijetí toho, co se vám stalo, a možnost přejít do přítomnosti a začít znova žít. Ne každý to ale umí. V řadě lidí dosud bije srdce ublíženého dítěte, které při každé všední události znova prožívá staré utrpení. Pokud se ale nenaučíme vyrovnat se s minulostí, nezískáme plnou odpovědnost za svůj život. Jednoduše řečeno musíme zabouchnout dveře a teprve pak otevřít nové.

Do Noční linky nám napsala paní Zdena, která se dlouho nemohla vyrovnat s odchodem svého manžela. Nechal ji samotnou se dvěma dětmi a ona v sobě neustále nosila pocity křivdy, ublížení a zrady. Trvalo roky, než se naučila minulost přijmout. Někde hluboko uvnitř musela nejdříve odpustit jemu a vlastně i sama sobě. Teprve pak mohla začít nový život. Nejdůležitější ze všeho je tedy pochopit minulost, jedině pak ji můžeme přijmout.

Emoce jsou potřebné, ukazují nám, kde se právě nacházíme, ovšem neměly by nás vést, pouze napovídat. Je dobré zaměřit se na pozitiva, která v nás jsou. Napište si třeba i seznam svých dobrých vlastností, schopností i majetku a všeho, čeho jste dosáhli.

Důraz by měl být na tom, co vám dělá radost. Sice je důležitá přítomnost, ale v případě, že se potýkáte s minulostí, není na škodu zjistit, co pro vás bude v budoucnu důležité, to vás požene dopředu. Pokud je to nutné, přeházejte pořadí svých priorit, což vám umožní prozkoumat různé možnosti a příležitosti. Nebojte se velikosti plánů, nezáleží na tom, že třeba nevyjdou, důležité je, že jste se snažili...

Jedině ten, kdo se nebojí změn, něčeho dosáhne. Například pokud jste po rozchodu, všechny dopisy nebo obrázky a fotografie, které byly součástí vztahu, vás mohou rozptylovat. Rituál ohně, při kterém tyto předměty spálíte, je způsobem, jak zkonzumovat minulost. Existuje ale celá řada jiných rituálů, které si můžete vymyslet a díky nim symbolicky uzavřít něco, co už skončilo.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.