Stavba cyklostezky mezi Přední Výtoní a Frýdavou u Lipenské přehrady je v ohrožení

29. duben 2022 09:35

Čtyřkilometrový úsek má vést chráněným přírodním biokoridorem a jeden z majitelů sousedního pozemku podal námitky v územním řízení.

Tisíce cyklistů denně musí v hlavní sezoně jezdit u pravého břehu Lipenské přehrady po rušné silnici. Stavba části důležité cyklostezky mezi Přední Výtoní a Frýdavou měla začít už příští rok. Stále ale nemá územní rozhodnutí. Obci tak hrozí, že přijde o financování ze strany státu.

Turisté čekají na tento čtyřkilometrový úsek už deset let. Lidé jedoucí po okruhu kolem této části přehrady, musí jet z Přední Výtoně směrem k přívozu ve Frýdavě po frekventované silnici třetí třídy, kde je provoz bez omezení rychlosti a hrozí tam nebezpečí. Obci se podařilo znovu obnovit územní řízení.

Jeden z účastníků a majitel sousedního pozemku Jan Štěpán ale v 16 bodech vyjádřil nesouhlas s vedením cyklostezky. Argumentuje mimo jiné Zásadami územního rozvoje Jihočeského kraje, kde je toto území vedené jako nadregionální biokoridor Vltavská niva - Dívčí Kámen s chráněnými živočichy a rostlinami:

„Zadruhé si myslím, že když je někdo vlastníkem pozemku po délce jednoho kilometru trasy cyklostezky, že by se s ním mělo jednat. Jednáno se mnou nebylo, obci jsem nabídl dvě náhradní variantní řešení, ale odezva byla nulová,“ říká Jan Štěpán.

Investici ve výši zhruba 50 milionů korun by hradil Státní fond dopravní infrastruktury. Podle starosty Jana Bittnera je ale teď financování ohrožené:

„Územní rozhodnutí už mělo být vydané v únoru a vypořádání těchto námitek bude, jak se zdá, trvat déle a určitě se budeme odvolávat poté na Kraj. Na nás bylo věc dotáhnout na územní rozhodnutí, pak by Kraj vypsal výběrové řízení na konečného projektanta stavební části.“

Ředitel nadace Jihočeské cyklostezky Jan Vlášek vysvětluje, že dokončení této části cyklostezky patří k hlavní prioritě na Lipensku. Podle jeho slov je tento okruh jeden z nejvytíženějších v Jihočeském kraji. Během sezóny tudy ve špičkách projede šest i sedm tisíc cyklistů.

Doplňuje, že jízda po tamní silnici je v sezoně pro cyklisty nebezpečná:

„Silnice funguje jako propojka mezi Lipnem a Rakouskem. V letní sezóně je přetížená jak cyklisty, tak automobilovou dopravou.“

Upozorňuje, že podobný úsek, který se dlouho nedaří vyřešit, je také mezi Třeboní a hrází rybníka Rožmberk.

Na jihu Čech se letos otevřou nové důležité části cyklostezek u Staré Hlíny na Třeboňsku a mezi Českými Budějovicemi a Boršovem nad Vltavou. Celkem je v kraji 100 kilometrů cyklostezek a 5000 kilometrů cyklotras.

Cyklostezka u Přední Výtoně stále chybí
autor: Petr Kubát
Spustit audio