Stát chce koupit a zbourat vepřín v Letech, který stojí na pietním místě

15. květen 2017

Účastníci pietního setkání v Letech u Písku uctili památku obětí romského holocaustu. Pieta ale také znovu otevřela otázku budoucnosti vepřína postaveného na místě pracovního tábora. Stát chce vepřín koupit a zbourat.

Památku obětí romského holokaustu si lidé v Letech připomínají už 22 let. I letos přijeli z různých koutů republiky, například z Prahy jel na místo autobus.

Účastníci si ale opět stěžovali na zápach z vepřína, který tu v současnosti stojí. „Když uvážíte, co se tady odehrálo, tak je nepochopitelné, že nám tu ještě postavili prasečák. Ve vztahu k tomuto místu se to normálním lidským mozkem nedá pochopit,“ řekl předseda Výboru pro odškodnění obětí romského holocaustu Čeněk Růžička.

Podle ministra pro lidská práva Jana Chvojky chce stát vepřín odkoupit. „Čekali jsme na znalecký posudek. Teď už ho pár dnů máme a na základě tohoto posudku začneme jednat s majiteli vepřína o výkupu nemovitostí. Bude to o ceně a já věřím, že dojde k nějaké shodě. Jednání se uskuteční během května,“ upřesnil.

Za druhé světové války táborem prošlo asi 1300 Romů, přes 300 jich zahynulo a víc než 500 převezli do Osvětimi. Součástí letošního pietního aktu v Letech byla i putovní výstava fotografií s názvem Zaniklý svět. Ta se 23. května přesune do Prahy.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio