Starostkou Písku zůstane Eva Vanžurová, město povede menšinová koalice

2. listopad 2018 09:30

Písečtí zastupitelé zvolili nové vedení města v čele se starostkou Evou Vanžurovou z uskupení Pro Písek. Do poslední chvíle nebylo jasné, jestli před čtvrtečním ustavujícím zastupitelstvem vznikne vůbec nějaká koalice.

Uskupení Pro Písek, které ve volbách zvítězilo, totiž zatím koaliční smlouvu s nikým nepodepsalo. I přesto je jasné, že radnici povede menšinová koalice uskupení Pro Písek, KDU-ČSL a ČSSD.

„Samozřejmě jsem ráda a vážím si toho. Teprve teď to asi ze mě spadne, protože vyjednávání bylo velmi komplikované,“ popsala první dojmy po svém znovuzvolení starostka Eva Vanžurová z uskupení Pro Písek.

Ve funkci zůstane další čtyři roky díky čtrnácti z celkových sedmadvaceti hlasů, a to od zastupitelů z uskupení Pro Písek, ČSSD, KDU-ČSL a také KSČM.

Vítězné uskupení Pro Písek přitom s komunisty nikdy koalici tvořit nechtělo. Tak by to podle Evy Vanžurové mělo zůstat i nadále. „Nemáme podepsané žádné smlouvy, koalici s komunisty uzavírat nebudeme. My si teď sedneme, uděláme koaliční smlouvu mezi třemi subjekty – Pro Písek, KDU-ČSL a ČSSD a stanovíme si priority,“ řekla.

Ve vedení města je celkem devět radních. Kromě starostky Evy Vanžurové z uskupení Pro Písek a místostarostů Petra Hladíka z KDU-ČSL, Petry Trambové z uskupení Pro Písek a Ondřeje Veselého z ČSSD to budou dva radní z uskupení Pro Písek, dva z ČSSD a jeden z KDU-ČSL.

Mezi pěti navrhovanými radními byl i Pirát Martin Brož. Ten ale tuto funkci odmítnul. „Ocásek dělat nemusím. To můžu zvedat ruku proti jakkoli jinak nebo na ty rady můžu chodit, nemusím se k tomu vyjadřovat a bude to mít stejný efekt, jako kdybych tam byl a jenom se zaprodal, což nechci,“ vysvětlil.

Koalice Pro Písek, ČSSD a KDU-ČSL bude menšinová. V zastupitelstvu obsadí 12 z 27 křesel. Starostka Eva Vanžurová ale doufá, že se domluví i s těmi, kdo zůstali v opozici. „Opozice tvrdila, že když ty projekty budou smysluplné, bude je podporovat napříč spektrem. Tak jsem zvědavá, jestli to bude platit,“ dodala.

To se ukáže možná už na dalším zastupitelstvu, které se uskuteční 15. listopadu.

Spustit audio

Související