Stal jsem se dědečkem, prozradil spisovatel Michal Viewegh

29. říjen 2019
Spisovatel Michal Viewegh

Michal Viewegh patří mezi nejčtenější současné české spisovatele a jako jeden z mála se psaním uživí. Jak sám v rozhovoru řekl, docela rád se dívá na své zfilmované knihy. Xaver se ale zeptal i na jeho soukromí. Prozradil například, že se stal nedávno dědečkem a rozpovídal se i o ženách…

Podle knih Michala Viewegha bylo natočeno několik filmů. A jak sám přiznal, většinou byl se snímky spokojen. „Já jsem měl docela štěstí, kromě filmu Případ nevěrné Kláry, který úplně nesplnil moje očekávání, tak všechny ty filmy mám nějakým způsobem rád. Vidím tam samozřejmě občas drobné chybičky,“ říká v rozhovoru. A může vlastně autor knihy zasáhnout do filmového scénáře? „Musí se kamarádit s producentem, mít přátelský vztahy s režisérem a se štábem a pak mu to samozřejmě dovolí,“ směje se. Dokonce se občas i na své zfilmované knihy podívá. „Účastníky zájezdu jsem teď viděl posedmé, když jsem jel s dcerkami do Itálie. Samozřejmě to v autobuse pustili a musím říct, že jsem to vydržel, že jsem netrpěl a že jsem se před lidmi nestyděl.“

Čtenářů je stále méně

Podle Michala Viewegha už skončila doba knih. „Nikdy už se nevrátí, že by lidé ve čtvrtek stáli fronty na knižní novinky. Je to statisticky doloženo, že se vydává stále více knih ve stále menším nákladu,“ říká.

Čtou mě hlavně ženy

Knihy Michala Viewegha čtou převážně ženy. A jak sám přiznal, ženy má velmi rád, takže mu tento fakt lichotí. „Paní mi napsala, že mojí knihu četla ve vaně, takže moje fantazie hned pracovala na plné obrátky, když si představím tu mladou nahou ženu, tak je to hezčí představa, než když to čte důchodce na zahrádce,“ říká pobaveně.

Michal Viewegh napsal celkem tři deníky. Přiznal, že je má velmi rád. Líbí se mu, že čtenář ví, že se příběh opravdu stal. K napsání takového díla ale potřebuje mít dobré postřehy a žít zrovna zajímavou část života. Poslední rok psal fejetony do Lidových novin, které brzy vyjdou v knižní podobě.

Rodina je pro něj důležitá

Publicista Viewegh má kromě knih také velmi rád svou rodinu, která je pro něj důležitá. Pravidelně se se svými příbuznými stýká a se všemi dobře vychází. A jak dobré rodinné vztahy udržuje? Důležité podle něj je, aby rodina bydlela odděleně. Společné soužití prý nedělá dobrotu a vznikají konflikty.

Michal Viewegh má celkem tři dcery. Prozradil, že se stal nedávno dědečkem a jedna z jeho dcer si bude stavět domek u něj na Sázavě.

Chcete vědět, jestli se nejslavnější český spisovatel považuje za odborníka na ženskou krásu? A zajímá vás, jak tráví léto a jaké dílo v nejbližší době chystá? Poslechněte si záznam celého pořadu.

autoři: Luboš Xaver Veselý , jp
Spustit audio