Sprejeři dostali svolení. Mohou zkrášlit nevzhlednou zeď na strakonickém náměstí

3. březen 2019 14:15

Na Velkém náměstí ve Strakonicích se objeví nové graffiti. Nepůjde ale o vandalismus, město jeho vytvoření oficiálně schválilo. Nevzhledná zeď totiž hyzdí historické centrum a v budoucnu odsud zřejmě úplně zmizí.

„Bylo by skvělé, kdyby na tu zeď někdo aplikoval něco, co bude mít nějakou výtvarnou hodnotu, kdyby se nejednalo jenom o takové to vandalské stříkání,“ říká městský architekt David Andrlík.

Město s opěrnou zdí ve svých plánech budoucí rekonstrukce náměstí už nepočítá, což také hrálo roli. „Tahle zeď je v podstatě dnes v dezolátním stavu, nebude se dál opravovat, ale dojde pravděpodobně k její demolici,“ dodává architekt.

Podobných ploch určených pro graffiti je ve Strakonicích několik. „Historicky je to zhruba od roku 2006 a jedná se o dva podchody směrem na Podskalí, jeden podchod směrem na Jezárky a zeď naproti plaveckému stadionu“ vyjmenovává mluvčí strakonické radnice Markéta Bučoková.

Daniel Lošek je sprejer. Zdi zdobí zcela legálně a jednou by se tím chtěl živit

Daniel Lošek

S Danielem Loškem jsme se seznámili náhodou. Zrovna sprejoval na zakázku dva velké obrazy na garáže v Suchém Vrbném v Českých Budějovicích a redaktor Českého rozhlasu šel v tu chvíli okolo.

Graffiti nevzhledná místa zkrášlí, o sprejerství se to ale říct nedá. S tímto druhem vandalismu Strakonice bojují už dva roky. „Nejhorší je střed města a odpočinková zóna Podskalí. Řešili jsme tam poškození sochy a dětského hřiště, byl poškozen také objekt pivovaru a socha Čelakovského,“ potvrzuje velitel městské policie Milan Michálek.

Proti takovýmto vandalům vytáhlo město do boje. Ten, kdo pomůže dopadnout tyto sprejery, dostane odměnu ve výši 10 tisíc korun. Vandalům hrozí peněžitá pokuta a až rok vězení.

Spustit audio

Související