Španělští architekti Fabrizio Barozzi a Alberto Veiga představují své projekty v budějovickém Domě umění

23. říjen 2022 14:47

Jejich nepřehlédnutelné stavby jsou po celém světě. Ateliér Barozzi Veiga získal nedávno i druhou cenu v soutěži na Vltavskou filharmonii v Praze. Teď renomovaní barcelonští architekti představují své projekty a návrhy v Galerii současného umění v českobudějovickém Domě umění.

„Je to samozřejmě velký svátek pro architekturu, pro výstavy u nás. Myslím si, že je to skvělý ateliér, a troufám si říct, že i ta výstava je toho dokladem,“ představuje kurátor Domu umění Michal Škoda projekt s názvem O kontinuitě připravený barcelonskou architektonickou praxí Barozzi Veiga.

Výstava kreseb, fotografií a modelů je vůbec prvním představením tohoto ateliéru v Česku. „Je na tom zajímavé, že je to vlastně jejich první samostatná výstava vůbec. Oni se rozhodli udělat takový soubor, který se bude moct použít i na jiném místě, a to se také stalo. Došlo k určitým posunům kvůli covidu, takže tato výstava měla mít opravdu premiéru v Budějovicích, ale nakonec nás předběhla Itálie,“ vypráví Michal Škoda.

Čtěte také

V galerii je k vidění třeba projekt filharmonie pro polský Štětín. Budova připomíná novogotické katedrály v bílé barvě. „Ten projekt pochází z roku 2007, budova byla otevřená v roce 2014 a stojí v centru Štětína. Zvenčí je vnímaná jako takový beztížný útvar zabalený do hliníku a působivého skla. Je tam ale patrná určitá vertikalita a vůbec rukopis, který je určitým způsobem ovlivněn středoevropskou expresionistickou architekturou,“ popisuje kurátor.

Studio založili v roce 2004 Fabrizio Barozzi a Alberto Veiga. „Jsou to pro mě takoví nomádi. Ne tedy nomádi z hlediska toho, že by se přemisťovali s kanceláří po světě, ale tím, že staví všude možně. Jsou schopni zareagovat na podmínky třeba i v Číně nebo Japonsku. Mají schopnost načíst místo a pracují úžasným způsobem s kontextem toho místa,“ komentuje Michal Škoda.

Výstava názvem O kontinuitě potrvá v Galerii současného umění v Českých Budějovicích do 13. listopadu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související