Sotva MHF Český Krumlov skončil, začíná se připravovat další ročník

8. srpen 2017

Letošní ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov je minulostí. Přehlídku klasické hudby uzavřela Noc barokních mistrů v zámecké zahradě. Plány pro příští ročník ale mají už teď své obrysy.

Julian Rachlin, Mischa Maisky, Smetanovo trio nebo Janoška Ensemble. Výběr jmen, která se objevila na letošním ročníku českokrumlovské přehlídky klasické hudby, je velmi bohatý. Snad s výjimkou zahajovacího koncertu Angely Gheorgiu a Ramóna Vargase, který musel být kvůli bouři předčasně ukončen, je s uplynulým ročníkem ředitel festivalu Jaromír Boháč spokojen.

„Samozřejmě, že se může v těch tisících lidech objevit někdo, kdo si představoval něco jinak, ale z těch parametrů, které jsou měřitelné, byl festival po organizační i umělecké stránce na vysoké úrovni,“ myslí si.

Práce pro ředitele a jeho kolegy vlastně nekončí. Koloběh festivalu trvá neustále. „My máme samozřejmě už naplánované zásadní koncerty na 27. ročník. Teď už se znova rozběhne celý mechanismus přípravy, abychom 20. července zahájili a 11. srpna dokončili příští ročník,“ říká Jaromír Boháč.

Ten už má představu pro další ročníky poměrně jasnou. Rád by si splnil jedno velké přání. „Do budoucna bych si pouze přál, abychom udělali ještě jednu ambiciózní věc, o kterou už jsme se snažili, ale pak jsme z ní museli z finančních důvodů ustoupit. Chtěl bych, abychom operu jako samostatný žánr vrátili na program festivalu,“ prozrazuje.

Podle něj jsou tři možnosti, jak toho dosáhnout. „Můžeme navázat na spolupráci s Jihočeským divadlem na otáčivém hledišti, kde jsme čtyři roky dělali společná představení. Druhou možností jsou představení v barokním divadle, což je samozřejmě náročné. Třetí variantou je, že si to divadlo vlastně uděláme sami. A já si myslím, že možná příští rok nám to vyjde,“ dodává.

V duchu závěrečného koncertu ročníku 2017 by se mělo nést i zahájení festivalu v roce 2018. Jaromír Boháč chce opět navázat úzkou spolupráci se správou krumlovského hradu a zámku. „Příští rok bude zahájení vypadat úplně jinak. Bude v zahradě, bude na letní Jízdárně a bude to taková overtura festivas, to je náš pracovní název. To bude zase zcela jiná forma toho slavnostního zahájení,“ popisuje.

Čtěte také

A jaké osobnosti se představí v příštím roce? Pár jmen ředitel odtajňuje už teď. „Letos jsme se z finančních důvodů museli domluvit se skvělým pianistou Javierem Perianesem, že vystoupí příští rok. Tváří festivalu bude polský tenorista Piotr Beczała. Další jména bych si v tuto chvíli nechal ještě pro sebe, protože to postupné odtajňování je, myslím, i pro návštěvníky velmi zajímavé,“ říká.

28. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov opět přivítá diváky klasické hudby, ale i příznivce žánrových kombinací.

autor: mvo
Spustit audio