Sobotní Noční linka: Vyčerpání, syndrom vyhoření

22. prosinec 2018

Jak zvládáte stresové situace? Co ustojíte a s čím už si nejste schopní poradit? Umíte předejít úplnému vyčerpání? Co vám pomáhá? Kdo nebo co vám bere nejvíce síly?

Je možné vyhnout se syndromu vyhoření? Potkalo vás to někdy? Díky čemu jste našli novou chuť do života, práce, výchovy dětí...? Jak jste vyzráli na předvánoční stres?

Všichni si přejeme klidné Vánoce, přitom je právě předvánoční čas nejhektičtějším obdobím v roce. Vánoční úklid, pečení cukroví, dlouhé fronty v obchodech, resty v zaměstnání, do toho všeho ještě nějaká ta nemoc a místo, abychom v klidu usedli ke štědrovečernímu stolu, spíš se sesuneme pod něj.

Zlaté časy, kdy jsme byli ještě dětmi a nic z toho hektického na nás nedoléhalo. Vnímali jsme jen kouzlo Vánoc. Čím je ale člověk starší, tím více zodpovědnosti má k sobě, k rodině a tím více se ho dotýkají takzvané stresové nemoci, tedy vyčerpání nebo syndrom vyhoření.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.