Sobotní Noční linka: České památky

14. září 2019

Jaké památky jsou vaší srdeční záležitostí? Kam byste se ještě chtěli podívat? Jak se změnily české a moravské hrady i zámky za několik posledních desítek let?

Svědčí památkám čím dál vyšší zájem turistů? Chátrají vám některé památky před očima? Které to jsou a proč byste je zachránili? Opravujete společnými silami tvrz, kostel, zámeček nebo jinou pamětihodnost ve svém okolí?

V těchto dnech vrcholí Dny evropského dědictví, letos s podtitulem Památky a zábava. Cílem je hledání cest ke kořenům naší civilizace. Během těchto dní se otevírají běžně nepřístupné části hradů, zámků nebo jinak zcela uzavřené památky jako jsou parky, doly, vykopávky, zříceniny. Lidé je navíc obvykle navštíví úplně zdarma nebo za zvýhodněné vstupné.

A tak na hradě Landštejně u Jindřichova Hradce o tomto víkendu nahlédnete do dvou sklepů, podobně jako na zámku Červená Lhota, kde si projdete sklepení někdejší středověké tvrze. Na zámku Hluboká se výjimečně podíváte na třetí nádvoří, které není běžné přístupné. Je tam totiž původní středověká studna s šíří 2,5 metru a hloubkou 90 metrů. A na zámku v Třeboni kromě jiného zjistíte, jak vypadaly podzemní chodby, které byly součástí obranného systému vnitřního města.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.