Sobota: Malé obchody versus supermarkety

23. září 2017

Kde nakupujete potraviny? Jste věrní obchůdkům malých podnikatelů nebo dáte přednost marketům, kde nabízí téměř vše? Je u vás na vsi smíšené zboží nebo musíte za nákupy dojíždět? Máte krámek spojený s místní hospodou, kempem nebo k vám jezdí pojízdná prodejna? Jak to děláte s nákupy vy, kdo bydlíte na samotách a na horách, odkud je do každých potravin daleko? Nakupujete i sousedům? Zkusili jste pořídit potraviny přes internet? Máte vy sami obchod na vsi? Nabízíte zboží z pojízdné prodejny? Co lidé nejčastěji nakupují? Má váš obchod pravidelnou otevírací dobu nebo je paní prodavačka k dispozici tzv. na zvonku?

Koloniál, smíšené zboží, potraviny. Takových nápisů na vesnicích ubylo. Přesto se v některých obcích obchůdky drží. Obvykle tam koupíte všechno od rohlíků přes grilovací uhlí po kartáček na zuby. Někde si můžete objednat i nové nosnice, dort k narozeninám, ale i kytky do truhlíků.

Já jsem si minulý týden u nás na vsi koupila kaktus. Byl vystavený v krabičce hned vedle pěti bas od piva. Vesnické obchůdky mají své kouzlo. Jenže jejich provoz není vůbec jednoduchý.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.