Sobota: Jaká byla vaše svatební cesta?

21. květen 2016

Svatební cesta je symbolem vykročení do nového společného života. Byli jste i vy po svatbě na svatební cestě? Kde jste byli? A čím se pro vás vaše svatební cesta stala nezapomenutelnou? A byli jste na společné dovolené „na zkoušku“ už i před svatbou?

Jednou z nejoblíbenějších svatebních tradic je zajisté svatební cesta. Dříve bylo zvykem, že novomanželé odjeli na svatební cestu hned druhý den po svatbě, dnes je čistě na manželském páru, kdy se rozhodnou na cestu odjet. Svatební cesta není jen tradice a příjemný začátek společného života. Tento zvyk má především značit cestu za novým životem.

Slouží ale také jako relaxace po náročném kolotoči svatebních příprav i neméně vyčerpávajícím svatebním dnu. Na pozitivním významu svatební cesty se shodují i odborníci na mezilidské vztahy! Bez ní by svatba prostě nebyla úplná. Ideální je prý vyrazit co nejdříve po svatbě, nejlépe do čtrnácti dnů. Svatební cestu si navíc snoubenci plánují několik týdnů, případně i měsíců dopředu - nejlépe podle svých zájmů. Asi nemá smysl se nutit do romantické dovolené v Karibiku, když ti dva doposud spolu lezly po horách nebo sjížděli řeky. Jaká byla vaše svatební cesta?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.