Smrk na náměstí ve Volyni se rozzáří naposledy, po Vánocích ho porazí

30. listopad 2018 10:10

O víkendu se začnou ve městech a obcích rozsvěcet vánoční stromy. V Táboře to bude už v pátek, v sobotu v Českých Budějovicích a v neděli v Prachaticích nebo ve Volyni.

Právě ve Volyni bude mít první adventní neděle zvláštní atmosféru, protože tu svůj trvale rostoucí stříbrný smrk na náměstí Svobody rozsvítí naposledy. Po Vánocích ho budou muset porazit.

Podle dendrologického posudku je sedmnáct metrů vysoký smrk pichlavý starý 60 až 80 let. Není proto divu, že pro mnoho obyvatel tady stojí prakticky od nepaměti. „Je to škoda, je krásný, ale už usychá,“ říká paní Ludmila.

S upozorněním na to, že obzvlášť ve větru se strom až moc naklání, chodili na radnici i místní. „Pokud by došlo k nějakému úrazu nebo škodě, tak by město muselo veškeré náklady hradit, protože mělo dendrologický posudek, který stanovil, že strom je poškozený. Tak všichni zastupitelé odsouhlasili, že bohužel ten strom budeme muset pokácet,“ dodává starosta Martin Červený.

Vánoční strom bude chybět žákům místní základní školy. „Mně se to moc nelíbí, protože si myslím, že tenhle strom byl takový specifický pro Volyni. Ale zase když se mluví o tom, že by mohl spadnout, tak je to asi dobře, aby se někomu něco nestalo,“ komentuje Sára Vlasáková.

Vánoční strom na budějovickém náměstí se rozsvítí v sobotu 1. prosince

Příprava na adventní trhy na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích

Vánoční strom pro České Budějovice přivezou pracovníci společnosti Lesy a rybníky na náměstí Přemysla Otakara II. již v sobotu 17. listopadu dopoledne.

Vánoční strom rozsvítí volyňští v neděli 2. prosince a naposledy se s ním rozloučí poslední pátek před Vánoci, 21. prosince, kdy tady sbor učitelů pod vedením ředitele Martina Punčocháře zazpívá několik koled. „Moje současné vzpomínky na strom jsou spojené právě s tím naším zpíváním,“ říká.

Poražení smrku v horní části volyňského náměstí plánuje starosta Martin Červený až po svátcích, pravděpodobně koncem ledna, ale bude brát ohled také na počasí.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související