Slavné značce zmrzliny propůjčila jméno zvířecí celebrita z pražské zoo

Polárka, slavná značka zmrzliny s logem s bílou medvědicí, se na trhu objevuje už přes 70 let! Jméno Polárka mraženému smetanovému krému už v roce 1949 propůjčila jedna zvířecí celebrita z pražské zoo. A značka Polárka se na trhu objevuje dodnes.

„Samička ledního medvěda Polárka byla jednou z nejoblíbenějších zvířecích celebrit v 50. letech minulého století,“ vypráví Vít Kahle, marketingový ředitel zoo Praha. „Byla druhým úspěšně odchovaným mládětem v pražské zoo, narodila se v roce 1947 a po dlouhých 12 let těšila svou přítomností návštěvníky zoo. I díky ní se tehdy rapidně zvedala návštěvnost, historické anály tvrdí, že až k milionu návštěvníků ročně. Polárka se záhy promítla i do loga jedné mrazírenské společnosti.“

Smetanový krém Polárka začaly Pražské mrazírny vyrábět v roce 1949. Usmívající se medvědice na kusu kry z loga Polárky pak dlouhá léta střežila mražené ovoce a zeleninu.

A zmrzlina s logem Polárky, jen trochu pozměněným, se prodává dodnes.

Domácí polárka

Polárku si můžeme připravit i doma. Chutná skvěle, připomíná dětství. Co budeme k přípravě mraženého smetanového krému potřebovat?

Ingredience
  • 2 vejce
  • 2 smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukru moučka nebo 2 lžíce medu

Postup:

Připravíme si 3 mísy: do jedné oddělíme z vajec žloutky, do druhé dáme bílky a do třetí mísy nalijeme obě smetany ke šlehání.

Ke žloutkům přidáme cukr nebo med a vanilkový cukr a utřeme do pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a ze smetany hustou šlehačku. Ke žloutkové pěně opatrně vmícháme sníh i šlehačku.

Chceme-li připravit dvoubarevnou polárku, část směsi oddělíme a přimícháme do ní kakao. Hotovou směs nalijeme do nádoby a necháme zmrazit do druhého dne.