Skoro dvě stovky žadatelů čekají na místo v prachatickém domově, který pečuje o lidi s demencí

6. březen 2024 14:07

Lůžek pro lidi s demencí nebo Alzheimerovou chorobou na jihu Čech postupně přibývá. Jsou potřeba, takových klientů je totiž stále víc a kvůli svému zdravotnímu stavu potřebují speciální péči. Téměř dvě stovky žadatelů má v pořadníku prachatický Domov matky Vojtěchy, který spadá pod tamní hospic.

Božena Kepková je v Domově matky Vojtěchy v Prachaticích docela krátkou dobu. „Je to tu krásně normální. Když je hezky, tak chodíme ven na procházku. Já ještě chodím, tuhle jsem byla ve vedlejší vesnici v kostele, protože tam mám známou,“ vypráví.

Domov matky Vojtěchy pečuje o 26 klientů. „Máme třináct klientů na každém patře. V tuto chvíli je plný stav a dalších asi 175 žádostí v pořadníku,“ uvádí sociální pracovnice Jindřiška Nechutná.

Čtěte také

Péče o lidi s demencí je náročná. „Doma je v těch nejtěžších fázích skoro nemožné se o takového člověka postarat, zvlášť když je chodící. Takřka každá rodina dřív, nebo později pozbude sil,“ potvrzuje Robert Huneš, ředitel Hospice svatého Jana Nepomuka Neumanna, pod který spadá Domov matky Vojtěchy.

„To jsou lidé, kteří otevřou okno a z okna jdou na náměstí na vycházku. To jsou lidé, kteří postaví varnou konvici na rozžhavenou plotýnku. Jsou schopni těžce ublížit sobě i druhým. Proto je potřeba specializovaných zařízení, a těch se v naší zemi stále nedostává,“ upozorňuje.

Podle dat Jihočeského kraje lůžka pro lidi s demencí zcela chybí například na Českokrumlovsku. Zlepšit situaci by měl nový domov seniorů kombinovaný s domovem se zvláštním režimem chystaný v bývalých kasárnách.

Spustit audio

Související