Sklizeň zelí na jihu Čech je podprůměrná. Hlávky poškodilo sucho a škůdci

3. říjen 2018 07:02

Sucho a škůdci letos škodili i na zelných polích. Sklizeň na jihu Čech je proto podprůměrná. Zemědělci stále čekají na déšť. Doufají, že malé hlávky ještě dorostou.

„Tahle hlávka má okolo tří až čtyř kil. Míváme tu větší, šest až sedm kilo, ale těch je tenhle rok poměrně málo,“ ukazuje Michal Vaindl, jeden z brigádníků, kteří sklízí zelí na poli nedaleko Roudného na Českobudějovicku.

Letošní sklizeň začala o tři týdny později. Důvodů bylo hned několik. „Především počasí, každý ví, že vody nebylo mnoho. A to nám tady na jihu Čech spadlo ještě v rámci republiky nejvíc srážek, takže nějaké zelí narostlo. Nemalý vliv měli škůdci, letos jich bylo enormně a v suchu se krásně množili,“ vysvětluje vedoucí krouhárny Zemědělského podniku Malše Roudné Eduard Šebenda.

Hlávkové, krouhané i kyselé. Zelí na několik způsobů ochutnali lidé ve Vidově

Zelnobraní ve Vidově

Lidová řemesla, divadla a hlavně nejrůznější dobroty ze zelí nabídl čtrnáctý ročník tradičního Zelnobraní ve Vidově na Českobudějovicku Podle odhadu organizátorů akci navštívilo přes tři a půl tisíce lidí.

Aktuální ochlazení podle něj zelí celkem dobře snáší. „Pokud budou ranní mrazíky do sedmi až deseti stupňů a budou krátkodobé, tak to zelí nevadí a my můžeme vesele sklízet. Nebudeme chvátat, budeme sklízet spíš pomaleji, aby hlávky narostly co nejvíc a my z toho měli co největší výtěžnost,“ dodává.

Právě proto, že zemědělci čekají na déšť a doufají, že hlávky ještě dorostou, skončí letošní sklizeň zelí až na konci listopadu.

Spustit audio

Související