Sklizeň zelí na jihu Čech je podprůměrná. Hlávky poškodilo sucho a škůdci
Sucho a škůdci letos škodili i na zelných polích. Sklizeň na jihu Čech je proto podprůměrná. Zemědělci stále čekají na déšť. Doufají, že malé hlávky ještě dorostou.
„Tahle hlávka má okolo tří až čtyř kil. Míváme tu větší, šest až sedm kilo, ale těch je tenhle rok poměrně málo,“ ukazuje Michal Vaindl, jeden z brigádníků, kteří sklízí zelí na poli nedaleko Roudného na Českobudějovicku.
Letošní sklizeň začala o tři týdny později. Důvodů bylo hned několik. „Především počasí, každý ví, že vody nebylo mnoho. A to nám tady na jihu Čech spadlo ještě v rámci republiky nejvíc srážek, takže nějaké zelí narostlo. Nemalý vliv měli škůdci, letos jich bylo enormně a v suchu se krásně množili,“ vysvětluje vedoucí krouhárny Zemědělského podniku Malše Roudné Eduard Šebenda.
Hlávkové, krouhané i kyselé. Zelí na několik způsobů ochutnali lidé ve Vidově
Lidová řemesla, divadla a hlavně nejrůznější dobroty ze zelí nabídl čtrnáctý ročník tradičního Zelnobraní ve Vidově na Českobudějovicku Podle odhadu organizátorů akci navštívilo přes tři a půl tisíce lidí.
Aktuální ochlazení podle něj zelí celkem dobře snáší. „Pokud budou ranní mrazíky do sedmi až deseti stupňů a budou krátkodobé, tak to zelí nevadí a my můžeme vesele sklízet. Nebudeme chvátat, budeme sklízet spíš pomaleji, aby hlávky narostly co nejvíc a my z toho měli co největší výtěžnost,“ dodává.
Právě proto, že zemědělci čekají na déšť a doufají, že hlávky ještě dorostou, skončí letošní sklizeň zelí až na konci listopadu.
Související
-
Pole se zelím v Roudném se kvůli suchu a horku proměnilo v ráj škůdců
Suché a horké počasí je ideální pro množení škůdců zeleniny. Pěstitelé zelí v Roudném na Českobudějovicku svádí marný boj s mšicemi, dřepčíky a molicemi už několik týdnů.
-
Kysané zelí, korejské kimchi a další kvašená jídla zlepší trávení a detoxikují tělo
Fermentovaná neboli kvašená jídla se nachází na půli cesty mezi stravou vařenou a syrovou. Spojují výhody a redukují nevýhody obou. Měla by proto být součástí jídelníčku.
-
Zelí pomáhalo už stavitelům Velké čínské zdi. Zbaví vás stresu, podpoří hubnutí
Hlávkové zelí pochází pravděpodobně z Evropy. Vyvinulo se z původních planých druhů, které dosud rostou na pobřeží Středomoří a Atlantského oceánu.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Podle mne odveta bude,‘ míní analytička Irena Kalhousová. Izrael ji ale musí dobře nakalibrovat
-
V Česku hledáte jakoukoliv práci co nejdřív, v Dánsku tu nejlepší a pomůžou vám s tím, srovnává sociolog
-
‚Musíme se připravit.‘ Rusko může mít za pět let prostředky k útoku na NATO, řekl německý generál
-
Po odsouzení války mu začali vyhrožovat. ‚Vlastně jsem měl štěstí a udělal z toho skeč,‘ říká ruský komik