Hlávkové, krouhané i kyselé. Zelí na několik způsobů ochutnali lidé ve Vidově

1. říjen 2018 16:39

Lidová řemesla, divadla a hlavně nejrůznější dobroty ze zelí nabídl čtrnáctý ročník tradičního Zelnobraní ve Vidově na Českobudějovicku Podle odhadu organizátorů akci navštívilo přes tři a půl tisíce lidí.

Tradiční součástí Zelnobraní je ukázka krouhání zelí. „Je třeba zbavit zelí košťálu, potom to rozpůlím a pak už jenom krouhám,“ popisoval Martin Jindra, který na akci podle svých slov nakrouhá zhruba dva a půl tisíce hlávek v jednom dni.

Hned vedle něj mohli lidé vidět šlapání zelí. „Je to náročné, je to studené. Sešlapává se, aby se uvolnila ze zelí voda, a tím pádem to zelí dostává chuť. Navíc se k zelí přidává cibule, kmín a sůl,“ vysvětlila Magdalena Vojčová.

Pro návštěvníky byla na Zelnobraní připravená tipovací soutěž. „Máme tu housenku ze zelných hlávek, lidé si mají tipnout, kolik jich je,“ popsal organizátor Vladimír Severin. Do zelné housenky se nakonec vešlo 784 hlávek.

V příštím roce chtějí organizátoři ve Vidově vytvořit rekordně velký dort ze zelí.

Zelnobraní ve Vidově
Spustit audio

Související