Senzibil. Příběh z drsných Jeseníků o souboji dobra se zlem a mužích s těžko vysvětlitelnou silou

12. duben 2024

Román Markéty Pilátové vypráví o dvou mužích nadaných schopnostmi, které si spojujeme spíše s pradávnými kouzelníky. Příběh se však odehrává na začátku 21. století v zamlžených Jeseníkách. Dva senzibilové mají těžko vysvětlitelnou sílu, kterou každý využívá jiným způsobem.

Čte: Kamil Halbich
Připravila: Markéta Pilátová
Napsala: Markéta Pilátová
Dramaturgie: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Hudba: Jakub Rataj
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 30. 10. 2022

Příběh o souboji dobra se zlem z prostředí drsných českých hor vyšel v roce 2020.

Rozhlasová četba na pokračování vznikla o dva roky později. Text románu Senzibil ve studiu načetl herec Kamil Halbich.

Markéta Pilátová (1973) pochází z Kroměříže, vystudovala romanistiku a historii na filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Po ukončení studia zde pracovala šest let jako odborná asistentka.

Krátce pracovala jako vedoucí zahraniční redakce týdeníku Respekt. Poté žila několik let v Argentině a v Brazílii, kde učila potomky českých krajanů.

Markéta Pilátová

Pobyt v Latinské Americe ji inspiroval k napsání prvního románu Žluté oči vedou domů. Příběh o pocitech emigrantů, kteří se vracejí na místa, odkud odešli, vyšel v roce 2007 a v následujícím roce byl nominován na cenu Magnesia Litera a Cenu Josefa Škvoreckého.

O životě slavného českého podnikatele Jana Antonína Bati vypráví román S Baťou v džungli, který vyšel v roce 2017. Markéta Pilátová píše také knížky pro děti. Za knížku Kiko a tajemství papírového motýla byla znovu nominována na cenu Magnesia Litera.

V denících a časopisech publikuje eseje, zahraničně-politické články, reportáže, recenze, povídky a autorské sloupky. Píše povídky pro rozhlas a písňové texty pro zpěvačku Moniku Načevu. Překládá ze španělštiny a portugalštiny.

Spustit audio

Související