Sedmým rektorem Jihočeské univerzity se stane Bohumil Jiroušek

11. prosinec 2019 14:49

Novým rektorem Jihočeské univerzity bude v příštích čtyřech letech dosavadní prorektor pro vnitřní hodnocení Bohumil Jiroušek. V úterý ho do funkce zvolily téměř dvě třetiny členů akademického senátu.

Bohumil Jiroušek vystřídá 1. dubna 2020 ve funkci Tomáše Machulu. Univerzita by podle něj měla rozvíjet vědecký potenciál a kvalitu vzdělávání.

„Za úplně nejdůležitější ale považuji, aby to, co se říká vždycky na promocích – vivat, crescat, floreat, tedy ať žije, vzrůstá a vzkvétá, platilo o celé univerzitě i pro všechny fakulty,“ dodal.

Bohumil Jiroušek v současnosti pracuje na ústavu věd o umění a kultuře Filozofické fakulty, je mu 47 let. V letech 2011 až 2016 zastával funkci proděkana pro vědu a výzkum Filozofické fakulty, od roku 2016 je prorektorem univerzity pro vnitřní hodnocení.

Rektora, tedy nejvyššího představitele vysoké školy, volí při veřejném zasedání Akademický senát Jihočeské univerzity. V tajné volbě musí kandidát získat nadpoloviční podporu, to znamená minimálně 21 hlasů. Funkční období rektora trvá čtyři roky.

Spustit audio

Související