S trasováním kontaktů lidí nakažených koronavirem hygienikům na jihu Čech stále pomáhají dobrovolníci

16. únor 2021 08:42

V Jihočeském kraji už se začaly objevovat i první případy nakažlivější britské mutace koronaviru. Jihočeští hygienici dál rozšiřují skupinu lidí, kteří jsou ochotní s trasováním pomáhat.

V průměru 350 nových případů koronaviru denně potvrdily laboratoře v Jihočeském kraji v minulém týdnu. V regionu se objevila i nakažlivější britská mutace viru. Přesto je situace v Jihočeském kraji podle hygieniků zatím klidná.

Čtěte také

V reportáži volá Markéta Marková jedné z žen, které testy v sobotu potvrdily koronavirus. Je jednou z šedesáti lidí, kteří denně v Jihočeském kraji kontakty nakažených trasují. Od lidí s pozitivním výsledkem testu zjišťuje jejich osobní údaje i ty, jestli byli v rizikovém kontaktu s někým jiným. V průměru tu operátoři uskuteční za den 30 hovorů.

„Musí se to zkoušet, ne pokaždé se to podaří napoprvé. Voláme opakovaně, abychom se jim dovolali,“ doplňuje epidemioložka Štěpánka Smolenová. V Jihočeském kraji teď na trasování kontaktů pozitivních lidí pracuje 40 lidí Krajské hygienické stanice a 20 dobrovolníků. Jsou mezi nimi i policisté.

V Jihočeském kraji už se začaly objevovat i případy nakažlivější britské mutace koronaviru, potvrdila ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová:

„Nejvíce informací přichází z jedné soukromé laboratoře z Tábora,“ upřesnila s tím, že právě v tomto regionu bylo potvrzeno asi 150 případů. Přesto je tento výskyt jedním z nejnižších a hygienici jsou zatím v klidu, protože se na šíření neprojevil.

Přesto jihočeští hygienici dál rozšiřují skupinu lidí, kteří jsou ochotní s trasováním pomáhat. Školení v pátek dostali například pracovníci městského úřadu v Dačicích.

Budou fungovat zatím spíše jako záloha, protože je nutné si uvědomit, že všichni jsou to dobrovolníci, kteří tuto činnost dělají ve volném čase.

Na jihu Čech se koronavirus nejvíc podle dat hygieniků šíří v rodinách, na pracovištích. Po otevření prvních a druhých tříd přibývá i případů nákazy ve školách.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio