S Jakubem Špalkem budeme hrát v New Yorku Havlovu Audienci, prozradil herec Jan Potměšil

29. červenec 2019

Havlova Audience v podání herců Jana Potměšila a Jakuba Špalka míří do USA. Představení bude poctou Václavu Havlovi, který by na začátku října oslavil 83. narozeniny.  

 „Naskytla se nám neuvěřitelná příležitost, a je to poprvé, kdy to dávám do éteru, že jsme s Jakubem Špalkem dostali pozvání od Českého kulturního centra v New Yorku, abychom hráli Audienci,“ řekl herec Jan Potměšil v rozhovoru s Hankou Šoberovou. Jakub Špalek a Jan Potměšil zahrají Audienci v říjnu ve Washingtonu, New Yorku a Chicagu. „Je to výjimečné. Na nedožité narozeniny Václava Havla budeme na počátku října hrát jeho hru, je to velká čest a velká pocta. Jsme za to vděčni,“ říká s pokorou Jan Potměšil.

Česko si letos na podzim připomene třicetileté výročí sametové revoluce. Právě herec Jan Potměšil je jednou z osobností, které si lidé s tímto zlomovým obdobím spojují. V roce 1989 se účastnil listopadových demonstrací a při těžké autonehodě utrpěl vážná zranění. Od té doby je upoután na invalidní vozík. Přesto je stále aktivním hercem a kromě hraní na domovské scéně Divadla v Celetné se během letních měsíců objevuje na řadě open air akcí. Už tento týden bude například mistrem Důrou v Rozmarném létě, které Divadelní spolek Kašpar znovu uvede na nádvoří šumavského hradu Kašperk. Kašpar zavítá na hrad Kašperk letos už po devatenácté.

Richard III. je moje srdcová záležitost

Léto tráví Jan Potměšil nejraději s rodinou na chalupě v Lomu na Táborsku. „Je to rodiště mého táty. Když to jde, mám tam po celé léto základnu a za prací vyjíždím jako na spanilé jízdy,“ říká herec.  A i na tamní návsi organizuje divadelní představení. Nejen proto, že divadelní představení tam pořádal už jeho dědeček.

Táborští studenti natočili v rozhlase reportáž o Janu Potměšilovi. Učí se tak české novodobé dějiny

Jan Potměšil plnil v listopadu 1989 funkci spojky a vzkazy předával i Václavu Havlovi

Projekt Příběhy našich sousedů ukazuje žákům osmých a devátých tříd základních škol konkrétní osudy lidí spojených s novodobými dějinami. Některé reportáže dětí vznikaly i ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice

Letos se svými kolegy zahraje od 9. do 11. srpna představení Slovácko sa nesúdí, Richard III. a Mikulášovy prázdniny. Hra Richard III. si právě v Lomu odbyde svou derniéru. „Bude to mimořádné. Je to totální derniéra mimořádného představení, které dosáhlo tří set repríz a pro mne je to srdcová záležitost,“ přiznává Jan Potměšil.

A už po čtrnácté bude open air festival divadelního spolku Kašpar v jihočeských Vlksicích, a to o víkendech 16. a 17. srpna a 23. a 24. srpna. Letos pražský divadelní spolek Kašpar uvede Kytici s Janem Potměšilem a Jakubem Špalkem a také představení Jonáš a tingl-tangl, v hlavních rolích s Petrem Lněničkou a Zdeňkem Dočekalem.

autoři: Hana Šoberová , luh
Spustit audio

Související