Rytíři, čerti, olympionici a usmrcení Bakuse. Milevskem prošly maškary

12. únor 2018

Milevské maškary jsou největší masopustní slavností v Čechách. Letošní 156. ročník byl tematicky laděný v duchu nedávno započatých zimních olympijských her. Slavnostní průvod městem si nenechaly ujít tisíce návštěvníků.

V čele průvodu šel rytíř Vladimír Horek s vlajkou se znaky Milevských maškar. „Ukazuje to, že je tady dlouhá tradice, která se udržuje. Dneska je nás trochu míň, asi kvůli počasí, ale i tak je to dobré,“ komentoval.

Kostým Československé lidové armády oblékla Dominika Vébrová. „Bude výročí sovětské okupace z roku 1968, takže myslím, že je důležité si to připomenout,“ vysvětlila.

Doprovázel ji rozměrný alegorický vůz. „Stihli jsme ho připravit asi během týdne. Původně měl sice vypadat jinak, měl jet sám, ale na to bylo málo času, tak jsme ho nakonec nasadili na auto,“ popsala.

Z jiného vozu ženy, dívky i muži rozhazovali sladkosti a rozdávali podpůrné nápoje. „Téma je olympiáda, takže máme olympijské kruhy a podobně. Každý rok se na to těšíme, jsme dobrá parta. Letos by mohlo být trochu tepleji, ale stejně si to užíváme,“ řekl Marian Miklavčič.

Průvod Milevských maškar tradičně zakončuje takzvané usmrcení Bakuse na hlavním náměstí. „Bakus je bůh oslavy, bůh obžerství, je to hlavní znak masopustu. Máme ho i ve znaku Milevských maškar. Jede na závěr průvodu a vždycky na konci dojde k jeho usmrcení,“ vysvětlil organizátor Michal Horek, sám převlečený do kostýmu piráta.

Milevské maškary loni v prosinci zapsalo ministerstvo kultury do seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Podle organizátorů se letošního průvodu účastnilo celkem 722 kostýmů.

Milevské maškary 2018
autor: mvo
Spustit audio