Rybník Holná

31. březen 2011

V Jihočeském cestování se podíváme mimo jiné k rybníku Holná, který je nedaleko od Jindřichova Hradce, v blízkosti obce Hatín. Rybník to není ledajaký, rozhodně za výlet stojí a to nejlépe v pěkném slunečném počasí.

Rybník Holná je v pořadí devátým největším v České republice a pokud byste ho chtěli na mapě najít, uvidíte u něj značku technická památka.

Proč právě technická památka, kvůli čemu a co ještě zajímavého tu můžete vidět nám prozradí starosta obce Hatín Jiří Hándl.

0:00
/
0:00

K rybníku Holná se autem můžete dostat jen tehdy, když byste měli povolení od Lesů ČR, ale mnohem lepší je přijet pro asfaltové cestě na kole. Zavede vás sem červené turistické značení, a to skrze krásné lesy Jemčinské obory. Nedaleko rybníka Holná je další zajímavost, která stojí za zhlédnutí, je to Lannův kříž.

Cíl: Technická památka hráz rybníku Holná (na něm přírodní biosférická rezervace ostrov Naxos)
Dostupnost:
- 11 kilometrů jihozápadně do Jindřichova Hradce, cca 2 kilometry od zámečku Jemčina, cca 2 kilometry od obce Hatín
- kolo: po červeném turistickém značení
- autem: pouze se svolením Lesů ČR
Přístupné: kdykoliv, vstup na ostrov Naxos není povolený, ale můžete si ho prohlédnout z loďky, která je po domluvě k zapůjčení v rekreačním středisku
Vhodné pro: všechny věkové kategorie


Zvětšit mapu
autor: Romana Kostohryzová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.