Růžičková kapusta a kadeřávek jsou otužilci k pohledání. Zimní zelenina má své výhody

28. listopad 2023

I v zimě můžeme sklízet lahodou zeleninu ze zahrádky. Druhů samozřejmě není tolik co v létě. Ale třeba čerstvé listy kapusty kadeřávku sklizené po prvních mrazících teprve dostávají tu pravou chuť. Jak se o zimní zeleninu na záhonech postarat a které druhy lze na záhonech ponechat i v zimě?

Některým druhům zeleniny nevadí sníh ani mráz, jsou stále svěží a čerstvé. „Kapusta, růžičková kapusta, kadeřávek, červená řepa, černý kořen, petržel nebo pórek řadíme mezi zimní zeleninu,“ přidává výčet mrazuvzdorných druhů předsedkyně základní organizace Českého svazu zahrádkářů v Křemži Marie Mikešové.

Pojmem zimní zelenina se podle ní rozumí ty druhy, které se nemusí před zimou sklízet. „Určitě je dobré nahrnout kořeny, aby nám nevymrzaly a nevysychaly. Když zelenina zapadne sněhem, je to ideální. Funguje to jako izolační vrstva. Když zakryjete netkanou textilií, není to ochrana před zimou samotnou, ale i před zimním sluníčkem, které rostliny může ohřívat, což nesvědčí trvanlivosti rostlin.“

kadeřávek

Zimní zelenina má své výhody. Odpadá starost s jejím uskladněním. Pokud nemám sklep, zelenina dlouho nevydrží. Sklízíme podle aktuální potřeby.

Marie Mikešová zároveň upozorňuje na náchylnost pórku. „Co se týká pórku, snáší velmi dobře holomrazy, ale nedělají mu dobře oblevy. Pokud by mělo takové období nastat během zimy několikrát, pak je lepší zimní pórek sklidit, jinak by nám na záhoně mohl začít hnít.“

Spustit audio