Rozvrzaná židle či stůl? Pomoci si můžeme sami, jen šroubovák však nestačí

21. duben 2020

Vrzající židle a kácející se stůl jsou velmi často zdrojem vyčítavých pohledu něžnějšího pohlaví ke kutilům s konstatováním, že by se s tím mělo něco dělat. Pomůžeme si sami, nebo potřebujeme truhláře? Ve většině případů svépomoc stačí.

Nohy židlí či stolů jsou dělány buď na čep a dlab nebo na čep a rozpor. V obou případech je nutné rozvrzaný spoj nejprve opatrně rozebrat, vyčistit a poté znovu slepit vhodným lepidlem. Stačí klasická bílá disperzní lepidla. Důležité však je spoje dostatečně stáhnout.

Pokud jsou nožky jištěny šroubem, který se uvolnil, můžeme jej nahradit větším šroubem poté, co si vyfrézujeme dírku na větší průměr vrutu. Někdo nahradí vrut šroubem procházejícím napříč nožkou a zajištěným matkou. I v těchto případech však truhláři doporučují použít lepidlo a spoj slepit aby byl pevnější.

Hodláme-li však spravovat nábytek starožitný, zde už bychom měli raději oslovit odborníky. I drobná oprava může, pokud je provedena neodborně, starožitnou židli či stůl nevratně poškodit. Zejména stržení staré politury, tzv. přírodního šelaku může být v některých případech i téměř nevratná. Jinak se však můžeme klidně do oprav pustit sami a odměnou nám budou obdivné pohledy rodinných příslušníků.

autor: kbz
Spustit audio