Rakovinu děložního čípku odhalí pravidelné gynekologické prohlídky

25. leden 2011

Začal Evropský týden prevence rakoviny děložního čípku - osvětová kampaň, která má připomenout, že rakovina děložního čípku je hned po rakovině prsu druhým nejčastějším nádorem u žen. V Evropě na rakovinu děložního čípku každých 18 minut zemře jedna žena.

V České republice je toto zákeřné onemocnění ročně odhaleno zhruba u tisícovky žen. 400 jich každý rok nemoci podlehne. Často ovšem zbytečně - připomíná českobudějovická gynekoložka Vanda Hořejší - zhoubné onemocnění se dá odhalit včas při pravidelných preventivních gynekologických prohlídkách.

„Je to smutná záležitost, protože této chorobě umíme předcházet a i velice dobře ji léčit. Jde jen o to, aby se sto procent žen dostavovalo na preventivní gynekologické prohlídky. Bohužel v současnosti na ně chodí jen 60 procent žen,“ upozorňuje gynekoložka Vanda Hořejší.

Zhoubnému onemocnění děložního čípku se dá předcházet nejen preventivními gynekologickými prohlídkami, ale také očkováním. V Česku je jednou ze dvou vakcín, které jsou k dispozici, chráněno zhruba 12 procent žen a dívek.

S prevencí v podobě očkování je nejvhodnější začít ještě před prvním pohlavním stykem. Lékaři očkování proti rakovině děložního čípku doporučují i chlapcům, protože právě muži nemoc přenášejí.

Spustit audio