Radnice v Českých Budějovicích uzavřela šest předzahrádek v centru města

10. březen 2021 13:14

Lidé na předzahrádkách posedávali bez roušek, shromažďovali se ve velkém, konzumovali alkohol a na domluvy strážníků nereagovali. Vedení města proto došla trpělivost. Majitelé těchto podniků to ale považují za neférové a požadují, aby stejná pravidla platila i pro všechny ostatní předzahrádky.

„Na základě usnesení vlády je přítomnost veřejnosti ve stravovacích provozech zakázána. Tedy je zakázána i na předzahrádkách. Pakliže chtějí provozovatelé provozovat nějaké výdejní okno, neměli by mít předzahrádku. Respektive, neměli by ji mít vystrojenou tak, je tady bohužel zhusta vidět,“ říká českobudějovický primátor Jiří Svoboda z hnutí ANO. Vedení města nechce podnikatelům házet klacky pod nohy. Podle radnice už ale byla situace neúnosná.

Situace se podle primátora ani dobrovolně, ani po dobrém i přes zásahy policie nelepšila.

„Takže nám nezbylo, než přikročit k výpovědím ukončit pronájmy,“ dodává primátor.

Zvýšená koncentrace lidí u předzahrádek v centru města na přelomu února a března výrazně zaměstnala strážníky, potvrzuje mluvčí českobudějovické městské policie David Štýfal, podle něj tam, kde byla výdejová okénka a lidé měli možnost se i posadit, docházelo skutečně k jejich větší koncentraci.

Výpoveď se dotkla například i dvou provozen Martina Pražáka v centru města. Ten je také kromě svého podnikání radním za hnutí Občané pro Budějovice. Rozhodnutí radnice považuje za nešťastné. Podle něj by mělo nařízení platit i pro všechny ostatní předzahrádky:

„Těch zahrádek jsou tady otevřené desítky ať už na obecních nebo soukromých pozemcích.“ Podle něj by měla stejná pravidla platit pro všechny.

Odmítá také, že by předzahrádky porušovaly nařízení. Podle něj na výpovědi z pronájmu veřejného prostranství doplatily hlavně ty restaurace a kavárny, které jsou nejvíc vidět:

„Společně s městem i já jako radní bych chtěl najít cestu, jakým způsobem bezpečně provozovat předzahrádky v nějakém režimu, který bude komfortní jak pro magistrát, tak pro provozovatele i uživatele.“

Většině ostatních nájemců naopak rada města kvůli současné koronavirové situaci opět odpustila poplatky za předzahrádky na městských pozemcích až do konce června letošního roku.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio