Pumpa v zimě, tvář zakrytá utěrkou a ohrožené obočí. Tři busty Járy Cimrmana odhalili autoři u Lipna

27. srpen 2024 07:41

U jihočeské přehrady Lipno autoři v pondělí slavnostně odhalili tři busty Járy Cimrmana. Fiktivní génius se totiž léčil s asijskou chřipkou ve starobinci ve Frymburku na Českokrumlovsku a celá hra Lijavec Divadla Járy Cimrmana se tam odehrává. Portréty vytvořili studenti Jihočeské univerzity.

„Až mi lid odhalí pamětní desku, to bude plesání, to bude lesku, snad zahrají mi poem, nebo humoresku.“ Během recitace básně Ažmilid od Járy Cimrmana odhalil kolektiv autorů tři busty tohoto fiktivního českého génia na břehu Lipenské přehrady ve Frymburku.

Největší z nich má podobu zmrzlé pumpy v zimě. „Hlavním motivem byla scéna, kdy se Jára Cimrman maskoval jako pumpa v zimě,“ vysvětluje Adéla Čiháková, která dílo vytvořila s Janem Procházkou a Alisou Raff z katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Podobu Járy Cimrmana z busty identifikovat nelze, je vidět pouze náznak očí a nosu. „Podobu Járy Cimrmana nikdo pořádně neznal, takže je na každém divákovi domyslet si, jak by mohl vypadat,“ komentuje Adéla Čiháková.

Další busta má podobu hlavy, kterou zakrývá utěrka. „Jedná se o scénu ze hry Lijavec. Jára Cimrman pobýval ve starobinci tady ve Frymburku a vrchní světnicová ho mlátila utěrkou s uzlem,“ popisuje spoluautorka Alisa Raff.

Součástí této busty je ruka, jejíž prst ukazuje kamsi do Lipenské přehrady. „Měl by ukazovat právě na ten starobinec. Ruka je udělaná jako otočný prvek, takže kdo ví, kam bude ukazovat,“ usmívá se Alisa Raff.

Čtěte také

Autorem třetí busty s názvem Dej si bacha na obočí je absolvent pedagogické fakulty Jaroslav Svoboda. „Když šli ve starobinci pozdě spát, tak je správcová tahala za zbytky jejich obočí. Proto si ho Cimrman zakrývá,“ ukazuje.

Z boku hlavy je vidět i pahrbek geniality. „Pro nevidomé a slabozraké je jasně hmatatelný. I z tohoto důvodu je Cimrman plešatý,“ doplňuje Jaroslav Svoboda.

Součástí všech tří bust jsou popisky s Braillovým písmem. „Na katedře vyrábíme už od roku 2016 haptické modely pro zdravotně postižené, všechny tři busty vznikly v rámci tohoto projektu. Součástí každého haptického modelu musí být jeho popis v Braillově písmu, aby sloužil i nevidomým,“ uvádí Zuzana Duchková z katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity.

Dvě busty Járy Cimrmana zůstávají přímo na břehu Lipna. Třetí bude k vidění ve frymburském muzeu.

autor: Petr Kubát

Související