Psycholog a teolog Jaroslav Max Kašparů

15. červen 2013

V pravidelném cyklu Jihočeši se tentokrát setkají posluchači Českého rozhlasu České Budějovice s žirovnickým rodákem Jaroslavem Maxem Kašparů. V současnosti působí na Pelhřimovsku, s ochotnickým divadelním souborem v Žirovnici ovšem pravidelně účinkuje coby úspěšný a žádaný herec.

Přestože je MUDr. Jaroslav Max Kašparů především lékařem-psychiatrem, jeho pole působnosti je nesmírně široké. Mezi jeho největší koníčky patří právě divadelnictví a spisovatelství – jako autor má na svém literárním a publicistickém kontě desítky vydaných titulů. Vedle své lékařské praxe je Max Kašparů i forenzním psychiatrem, jeho odborné posudky jsou součástí běžných, ale i závažných soudních případů. (namátkou připomeňme například kausu takzvaného heparinového vraha).

Max Kašparů je také teologem a praktikujícím katolickým duchovním. Je členem Řádu premonstrátů, pedagogem a v neposlední řadě i výraznou osobností v oblasti jazyka esperanto.

Letos bude bohužel žirovnickým ochotníkům v představení chybět, protože přijal jiné angažmá. V islandském Reykjavíku jej čeká role v Čapkově hře R.U.R., která zde bude na programu pravidelného světového setkání odborníků jazyka esperanto. V tomto mezinárodním jazyce bude zmíněné představení i odehráno.

Mnohé další, ale zdaleka ne všechny, životní události, postoje, zkušenosti a činnosti Jaroslava Maxe Kašparů zaznamenal na rozhlasový mikrofon Luboš Koníř. Jejich povídání uslyšíte zítra (v sobotu 15. června) v 8:30 a v repríze v pátek 21. června v 19:05 na frekvencích Českého rozhlasu České Budějovice – 106,4 MHz pro jižní Čechy, 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko anebo na internetu budejovice.rozhlas.cz.

Poslechněte si celé vyprávění tak, jak jej zaznamenal Lubomír Koníř:

autor: Lubomír Koníř
Spustit audio