Dělal jsem si iluze, vzpomíná kytarista a zpěvák Pavel Jarčevský na zrod festivalu Folková růže

19. listopad 2022

Kytarista a zpěvák Pavel Jarčevský je spoluzakladatelem folkové skupiny Jen tak tak a také vyhlášeného jindřichohradeckého festivalu Folková růže. Učí český jazyk a literaturu na gymnáziu, napsal desítky písní, ale také byl vrcholových sportovcem v orientačním běhu.

Festival Folková růže rozezníval po více než dvacet let jihočeské město Jindřichův Hradec. Pro pořadatele byly podle Pavla Jarčevského nejtěžší úplné začátky. „Když jsem měl v hlavě, že festival založím, přijel jsem za Michalem Juppem Konečným do redakce časopisu Folk & Country a řekl mu, že chceme pořádat festival a byl bych rád, kdyby tam zahráli Nedvědi a další známé kapely,“ vzpomíná.

„Jupp si to všechno poslechl, párkrát se usmál a zeptal se: Kde bude tábořiště? Jaká je mokrá varianta? Jaká je suchá varianta? Kde bude centrum festivalu? Kde jsou sponzoři? Vůbec nepřišla řeč na muziku, v té první fázi jsme se o žádné kapele nebavili. To já jsem si dělal nějaké iluze,“ dodává.

Celý rozhovor s Pavlem Jarčevským o tom, jak vzpomíná na festival Folková růže, na své sportovní i umělecké začátky a jak vidí vývoj folkové muziky i dnešní mladou generaci studentů a muzikantů, si poslechněte v cyklu Jihočeši.

Spustit audio

Související