První elektrická žárovka ozářila ulice před 130 lety. Bylo to v Jindřichově Hradci

14. březen 2017

14. března 2017 je tomu přesně 130 let, co ulice v českých zemích osvítilo první elektrické světlo. Do té doby obvyklé plynové osvětlení nahradily žárovky a elektrické obloukové lampy. Poprvé to bylo na náměstí Míru a v Panské ulici v Jindřichově Hradci.

Svému prvenství na poli elektrického osvětlení ulic vděčí město krizi v podnikání. „Panský mlýn, který je pod zámkem, přestal být rentabilní, a proto ředitel černínského zámku oslovil známého vynálezce, elektrotechnika, inženýra Františka Křižíka a prodiskutovali spolu možnosti, zdali by nešla ta vodní síla využít k pohonu dynam, které by vyráběly elektrický proud,“ říká historik Muzea Jindřichohradecka František Fürbach.

První rozsvícení elektrických pouličních lamp si nenechaly ujít stovky lidí. Zmiňuje se o tom i dobový tisk Ohlas od Nežárky: „To v sedm hodin mžikem všechny elektrické lampy žárem vzplanuly a osvítily náměstí a Panskou ulici tak jasně, že bylo očekávání všech daleko převýšeno. Sláva elektrickému osvětlení.“

Centrum Jindřichova Hradce dnes už osvětlují poměrně moderní lampy, ale ty historické obloukové si lidé mohou prohlédnout v Muzeu Jindřichohradecka. „Je tu rovněž vystaveno jedno z těch dynam, které vyráběly elektrický proud,“ dodává František Fürbach.

I přesto, že se tehdejší veřejné osvětlení s tím současným vůbec nedá srovnat, v roce 1887 to byla velká atrakce a v Jindřichově Hradci se inspirovala další města. Pražské ulice osvětlily elektrické lampy o půl roku později.

autor: hoch
Spustit audio