První cestující odletěli z Českých Budějovic na dovolenou. Jihočeské letiště zahájilo mezinárodní provoz letem do Turecka

3. srpen 2023 07:43

Letět do zahraničí na dovolenou z Českých Budějovic už není jen sen. Jihočeský kraj má nyní letiště s mezinárodním provozem. Prvním letem do Turecka odletělo téměř 200 cestujících. Další lety budou letos směřovat ještě na Rhodos a Krétu.

Kapitán Boeingu 737 Jiří Jirmus přistál hladce na českobudějovickém letišti ve středu krátce před 21. hodinou. Dočkal se potlesku. Historický okamžik sledovaly stovky lidí. Byla mezi nimi Petra Pernerová z Českých Budějovic. „Přistání bylo pěkný. Je to takový hezký zážitek,“ komentovala.

Uvnitř budovy terminálu se mezitím na let chystali první cestující. „Zamlouvala jsem to hned, když zájezdy dali do prodeje, někdy v lednu. Platili jsme mezi prvními,“ vyprávěla Hana Novotná z nedalekého Kamenného Újezdu, která odlétala s manželem Bohumilem, dvěma dětmi a dalšími příbuznými. „Možnost letět z Českých Budějovic je pro nás priorita, navíc se tu parkuje zadarmo, takže paráda. Budeme fandit tomu, aby se to rozlétalo na další roky,“ dodali.

A to by se podle jihočeského hejtmana Martina Kuby mělo podařit. „Máme další zájemce o odlety a ono nám to ukáže, jak se ta ekonomika bude chovat. Výhodou tohoto letiště může být třeba to, že máme velmi blízko do Lince, kam bude v roce 2026 dostavěná dálnice, takže spojení na Linec a využití cargo potenciálu může být pro řadu dopravců zajímavé. My na tomto všem musíme pracovat, není to věc, která půjde dělat za týden,“ uvedl.

Čtěte také

Martin Kuba nepředpokládá, že ekonomika letiště bude hned v plusových číslech. „Nebudeme mít žádné růžové brýle a budeme dělat kroky tak, abychom tuto infrastrukturu provozovali s co nejmenšími náklady a ideálně nulou do budoucna, případně zisky tak, aby prostě sloužila Jihočechům,“ doplnil.

Cestovní kancelář Čedok už plánuje odlety na příští rok. Nebude se létat jen do Turecka a Řecka. „Příští rok plánujeme další rozvoj. Budeme létat do bulharského Burgasu a první let na africký kontinent z Českých Budějovic bude na tuniské letiště Enfidha, které se nachází na pevnině, severně od známého Monastiru. Tyto lety plánujeme na celé léto až do konce října,“ potvrzuje ředitel společnosti Stanislav Zeman.

Letos Čedok vypraví z Českých Budějovic celkem třicet letů. Další cestující odletí 7. srpna na řecký ostrov Rhodos.

Související