Průvod Rozsviťme demokracii připomínal v Budějovicích události 17. listopadu

18. listopad 2017

Zhruba tři stovky lidí se zúčastnily průvodu Rozsviťme demokracii, který v Českých Budějovicích připomněl státní svátek 17. listopadu. K lidem promluvilo několik osobností, někteří zavzpomínali na události roku 1989, jiní zdůraznili, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí.

Průvod šel od budovy Jihočeského divadla na náměstí Přemysla Otakara II. Vedl ho s megafonem ředitel divadla Lukáš Průdek. „Letos akci organizují lidé z Amnesty International, Budějovického Manifestu, Democracy Go a také z Jihočeského divadla. Vedla nás k tomu zkrátka touha oslavit Den boje za svobodu a demokracii. Před dvěma lety jsme zjistili, že v Budějovicích jaksi není nikdo jiný, kdo by ho slavil, tak jsme se toho chopili,“ řekl.

Na rohu náměstí před českobudějovickou radnicí se lidé zastavili a začali spontánně zapalovat svíčky.

Ke shromáždění promluvila například herečka Věra Hlaváčková, studenti gymnázia Česká nebo Bohumil Řeřicha, dříve člen KSČ a dnes bojovník za lidská práva. „Měl jsem možnost jet do Prahy, ale dal jsem přednost Budějovicím nejen z toho důvodu, že mám rád jižní Čechy, ale protože si myslím, že je mojí povinností bojovat demokratickými prostředky za demokracii a svobodu. Ty nejsou samozřejmé,“ vysvětlil.

Shromáždění se účastnil také osmadvacetiletý Jiří Bauer z Českých Budějovic. „Já si myslím, že je docela jednoduché věnovat jednou za čas vzpomínku takovým událostem. Je důležité si tyto věci připomínat. Ta hodina času jednou za rok nikoho nezabije a vzhledem k účasti bych řekl, že tento pocit se mnou sdílí docela dost lidí,“ komentoval.

Po proslovech řečníků na náměstí Přemysla Otakara II. vystoupila kapela McBerds. Sváteční večer pak volně pokračoval festivalem Budějovický Manifest v klubu Velbloud, kde zahrála například teplická kapela Už jsme doma.

autor: mvo
Spustit audio