Průvod gayů a lesbiček v Táboře doprovázeli policisté, aby zamezili útokům ze strany pravicových radikálů

22. červen 2009

Průvod několika stovek účastníků festivalu Queer Pride, jehož cílem bylo zviditelnit gay a lesbickou komunitu, prošel v sobotu odpoledne centrem Tábora. Za silného policejního doprovodu dorazil bez problémů do dějiště festivalu na okraji města. Policisté nedovolili, aby se k průvodu dostali účastníci shromáždění Dělnické strany.

Kvůli akci Dělnické strany byla přijata rozsáhlá bezpečnostní opatření. Podle policejního velitele Romana Bláhy bylo kvůli možnému konfliktu mezi příznivci a odpůrci festivalu nasazeno několik stovek policistů a vrtulník: "Žádný zákrok jsme nemuseli vyvinout. Nebyl žádný problém, nikde se nic neodehrálo."

Festivalu Queer Pride se zúčastnilo přes 500 lidí. Většinou přijeli z České republiky, ale byli mezi nimi i hosté z Francie, Německa a balkánských zemí. Festival pokračoval koncerty, divadlem, workshopy a i sportovním programem.

"Průvod, festival i navazující afterparty je opravdu pro všechny. I náš organizační tým je z určitého procenta heterosexuální. Myslíme si, že přivést všechny lidi dohromady, je výborná šance se pobavit za účelem dobré věci," dodala mluvčí festivalu Petra Podlahová."

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio