Protikorupční policie prošetřuje poslance Baštýře a prodej jeho pozemků pod D3

14. květen 2012

O prodej pozemků pod právě budovanou dálnicí D3 se zajímá protikorupční policie.

Jak v pondělí informovala Mladá fronta Dnes, jihočeský poslanec Václav Baštýř z ODS totiž chce státu prodat pozemky pod dálnicí D3 na Českobudějovicku u obce Ševětín po sto korunách za metr čtvereční. Sám je však před dvěma lety koupil za šest až osm korun za metr čtvereční.

Podle poslance však nejde o spekulaci. Koupil prý 35 hektarů půdy na hospodaření a z toho jen dva tisíce čtverečních metrů je určeno pro dálnici. A na nich se prý nijak neobohatil. „Pozemky, které byly určeny k výstavbě dálnice, jsme zaplatili prodávajícím tak, jak určuje vyhláška, a za stejnou cenu jsme dva tisíce metru čtverečních prodali ředitelství silnic a dálnic,“ tvrdí Baštýř.

Na kauzu Václava Baštýře v pondělí reagoval také jihočeský hejtman za ČSSD Jiří Zimola: „Jistě si jako politický zástupce Jihočechů uvědomuje, jak důležitá je dostavba dálnice, a proto jej vyzývám, aby pozemek prodal za cenu, za kterou ho nakoupil. V opačném případě bych si nejen já musel myslet, že svého postavení zneužívá a dělá si z ředitelství silnic a dálnic oslíčka, který se má náležitě otřást. Já doufám, že nás vše přesvědčí, že tomu tak není a že v rámci svého poslaneckého mandátu se jen snaží dělat všechno pro urychlení realizace stavby dálnice.“

Mluvčí protikorupční policie v Praze Jaroslav Ibehej k případu uvedl: „Náš útvar se na základě informací, které se včera objevily v médiích, touto věcí bude zabývat. V současné době budeme shromažďovat a analyzovat příslušné materiály."

Poslanec, který je podle deníku od letoška členem Sdružení pro výstavbu dálnice D3, by si prý mohl přijít za investovaných 733 tisíc korun na více než deset milionů.

Baštýř také loni v prosinci před schvalováním státního rozpočtu jako šéf sněmovního podvýboru pro dopravu prosadil, aby se peníze určené na opravu nebezpečné silnice v Pardubicích raději utratily za jihočeskou dálnici.

autoři: Pavlína Fendeková , Filip Černý , Petra Matoušková
Spustit audio