Proti zrušení českobudějovické galerie protestují stovky lidí, včetně známých umělců

21. leden 2010

Galerii současného umění v Domě umění na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích hrozí zánik. Společnost Městské kulturní domy České Budějovice, pod kterou galerie spadá, je v likvidaci. Rada města proto minulý týden uložila vedoucí odboru kultury, aby vypracovala materiál, jaké důsledky by mělo zrušení galerie v roce 2010.

Vznikla proto petice za záchranu galerie, kterou iniciovala lektorka Domu umění Šárka Kosová: "Nesouhlasíme s uzavřením galerie, s její neexistencí, to je pro nás důležitě. Chceme ji podpořit, aby i nadále fungovala, ať už pod nějakou jinou hlavičkou, ale měla ten samý přínos a dopad, jako doteď. Za rok a půl galerii navštívilo zhruba 3,5 tisíce dětí a dospělých, takže zájem je opravdu vysoký. Na petici je v současné době okolo 500 podpisů."

Pod peticí jsou podepsáni například ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma, herec Zdeněk Svěrák, dokumentaristka Olga Sommerová a mnozí výtvarníci, kurátoři, výtvarní teoretici a kritici. Tuto petici a otevřené dopisy radě města označil primátor Českých Budějovic Juraj Thoma za hysterickou a nenávistnou kampaň.

Kurátor Galerie současného umění Michal Škoda reagoval: "Přečtu-li si v novinách, že se jedná o hysterii, pošpiňování města a podobně, je to založeno na nepravdě, protože jsou jasné důkazy toho, že nebezpečí hrozí. Musel jsem reagovat, protože nemohu čekat do 27. ledna na nějaké vyjádření, když 30. ledna mám instalovat další výstavu letošní sezóny."

Rada města České Budějovice se opět sejde 27. ledna, kdy bude znovu projednávat další osud Galerie současného umění.

autor: pku
Spustit audio