Propojení slepého ramena Malše s Vltavou v Českých Budějovicích naráží na odpor majitelů nemovitostí

19. červen 2009

Sdružení majitelů bytů v centru Českých Budějovic odmítá záměr města propojit slepé rameno Malše s tokem Vltavy a rozšířit Mlýnskou stoku, obtékající historické centrum města.

Podle tajemníka sdružení, architekta Martina Malce, jakékoliv manipulování s hladinou toků v krajském městě může vést k zatopení přilehlých sklepů: "Vidíme i reakci pojišťoven, které v případě, že dochází k takovému přiblížení vody a nebezpečí zatopení, zvyšují pojistky na nemovitostech, které by mohly být dotčeny nebo ohroženy. Ceny vystoupaly až na dvaapůlnásobek původních částek v inkriminovaných blízkostech toků."

Podle náměstkyně českobudějovického primátora Ivany Popelové propojení slepého ramena Malše s Vltavou naopak prospěje turistickému ruchu v krajském městě. Zároveň vedení města vnímá odpor vůči přestavění Mlýnské stoky na Lannův plavební kanál a tento projekt je proto zatím uložen k ledu.

"Na Lannův plavební kanál není v tuto chvíli vydáno územní rozhodnutí, protože je tam velký odpor vlastníků nemovitostí v centru. Popravdě je projekt dost finančně náročný, a tak vyvstává otázka, zda se do toho pouštět," doplnila Popelová.

Všechny plánované úpravy vodních toků v krajském městě navazují na projekt splavnění Vltavy, v jehož rámci se v současnosti rozšiřuje říční koryto mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou pro lodní přepravu.

autor: Filip Černý
Spustit audio