Projekt Jižní Čechy olympijské už běží. Vyvrcholí Olympijským parkem na Lipně

9. leden 2016

Projekt Jižní Čechy olympijské, který vyvrcholí v době konání olympijských her v Riu de Janeiru, se dnes oficiálně rozeběhl. Pomyslný startovní výstřel padl dokonce přímo na sportovišti, na sjezdovce u Lipna. U startu nového programu na podporu sportu nechyběla ani olympijská vítězka Kateřina Neumannová.

Bývalá česká sportovní hvězda měla radost dvojnásobnou, protože projekt Jižní Čechy olympijské odstartoval lyžováním, které se pro rodačku z Písku stalo celoživotní vášní.

„Vášeň pro lyžování mě neopustí asi nikdy a je přitom jedno, zda se jedná o sjezdovky či běžky, protože to je můj život. Lyže mám i zde s sebou v autě, ale tady se na ně nechystám, jelikož jedu na Tour de Ski do Itálie, kde je určitě využiji,“ přiznala bývalá lyžařská šampionka Neumannová.

Trochu podobně na tom byl přímo při zahájení projektu hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. I když by se mu při slavnostních chvílích hodilo poněkud jiné vybavení než to, které je určeno k lyžování.

„Spíš bych tu měl stát se startovací pistolí, protože dnes startujeme projekt Jižní Čechy olympijské, a i když je olympiáda až v srpnu v Riu de Janeiru, kde můžeme očekávat jiné počasí, tak se velmi těším na to, že zde během roku bude v Jižních Čechách mnoho akcí, kterých máme nahlášeno už asi tisíc,“ říká jihočeský hejtman Zimola.

Všechno na jihu Čech vyvrcholí olympijským parkem v době konání her v Riu. Starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek rád spojuje sportování v blízkosti jezera s olympijskou myšlenkou.

„Je to skvělé, protože olympijská myšlenka je symbol, kterých civilizovaný svět moc nemá. Jakákoliv možnost se takovým symbolům přiblížit je pro nás velkou ctí, ale zároveň i závazkem. Je to to nejlepší, co nás mohlo potkat,“ říká Zdeněk Zídek.

Olympijská vítězka Kateřina Neumannová ví, že projekt Jižní Čechy olympijské je o sportování, ale také o velkých očekáváních.

„Vrcholem bude Olympijský park, což bude akce, kterou jižní Čechy dlouho nezažily,“ dodala bývalá běžkyně na lyžích.

autoři: kaj , jkn
Spustit audio