Prohlédnout si díla místních umělců třeba po cestě do práce i když jsou galerie zavřené? V Blatné to jde

16. únor 2021 14:48

Obrazy blatenských umělců už nemusí ležet v depozitářích nebo prázdných galeriích. V místním muzeu našli způsob, jak je i v době pandemie ukázat lidem. Zdobí totiž velkou výlohu infocentra.

„Já jsem původně žila několik let v Praze a vloni v létě jsem se nastěhovala sem a jsem příjemně překvapená, jak to tady vlastně žije,“ ocenila výstavu ve výloze infocentra paní Lucie.

Jak vlastně vznikl nápad vystavovat díla místních umělců ve veřejném prostoru, popisuje kurátorka blatenského muzea Pavlína Eisenhamerová:

Čtěte také

„Vznikl kvůli mé frustraci, protože už jsme všichni tak dlouho zavření, nemůžeme chodit do žádných galerií, ani do muzeí, ani k nám nikdo nemůže, ani na žádnou živou kulturu. Často výtvarníci, kteří teď pracují, si možná na začátku lebedili, že je nikdo neruší a že mohou malovat a kreslit v ateliéru. Ale teď se jim i ruší výstavy a nebo, když už mají výstavu nainstalovanou, tak se z toho jenom video. A já mám pocit, že to absolutně nedokáže vynahradit ten zážitek přímo před obrazem.“

Vitrína infocentra má dobré rozměry, přesto ji bylo třeba trochu upravit, především odstranit různé polepy, aby byly obrazy dobře vidět.

Každý týden by se v ní měly objevit nové obrazy místních i takzvaně přespolních výtvarníků a to od klasiků a starších obrazů, až po zcela nová díla, která právě teď vznikají.

Výstavy se budou ve výloze střídat každý pátek, nyní tam mohou kolemjdoucí vidět grafiky Hany Storchové. Na letošní jaro si v Blatné připravili ještě virtuální prohlídku muzea, říká jeho historik a dokumentátor Petr Chlebec:

„V muzeu budete opravdu moci volně chodit, jako v nějaké hře, otevírat šuplíky, prohlížet předměty. Má to fungovat jako nějaká encyklopedie.“

Virtuální muzeum je v tuto chvíli v betatestování, na přelomu března a dubna už by ale mohlo přivítat první online návštěvníky.

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio