Prodej kaprů má přísná pravidla, rybáři začínají pracovat ještě za tmy

22. prosinec 2017

Rybáři musí několik dnů před Vánoci hodně brzy vstávat. Každý den ještě za tmy vyjíždí na místa, kde prodávají vánoční kapry. Přípravy trvají minimálně hodinu.

Ryby vozí například k obchodnímu domu Racek na nábřeží řeky Otavy v Písku. Naložené auto dorazí brzy ráno, pak je třeba přendat kapry do kádí.

„Kádě jsou vzduchované, v každé může být jen určitý počet ryb. Naštěstí nám přeje počasí, nemrzne, ale je zima. Ryby samozřejmě musí mít dobré podmínky, neměly by být stresované,“ potvrzuje ředitel Krajského školního hospodářství Petr Stehlík.

Vedoucí rybářské výroby Tomáš Zoubek dodává, že se musí dodržovat veškeré veterinární předpisy, které se týkají hygieny, usmrcování ryb, zdravotní nezávadnosti. Všichni rybáři mají zdravotní průkazy.

Rybář Petr Matyáš ve stánku připravuje váhu. Ta je klasická, ne moderní digitální. „Potravinářská cejchovaná, stará dobrá klasika. Tady je vzduchová bublinka pod sklíčkem, aby váha vážila, jak má, bublinka musí být na středu. Na stánku je docela zábava to vyštelovat,“ ukazuje.

Rybáři z Krajského školního hospodářství budou prodávat kapry na sádkách a také na třech prodejních místech v Protivíně, Písku a Netolicích až do 23. prosince do 16 hodin.

Spustit audio