Prodávat maso na internetu nebo dobytek za nižší cenu. I tak se dají řešit problémy s odbytem masa, které koronakrize způsobila farmářům

8. únor 2021 15:19

Mnoho jihočeských zemědělců řeší problémy s odbytem masa. Kvůli pandemii koronaviru jich hodně přišlo o objednávky z restaurací, hotelů a dalších stravovacích zařízení, které tvořily i polovinu zisku. Většina farmářů se ale snaží přežít. Hledají napříkad nové obchodní možnosti, nebo prodávají dobytek za nižší cenu.

Farma Dobrkov na Českokrumlovsku chová sedm set kusů masného skotu. Největší zisky má za normálních okolností za prodej býků na výkrm. Ty teď ale podle zootechnika Karla Brabce téměř nikdo nechce:

„Asi nám nic jiného nezbyde, než je začít prodávat na jatka, což pro nás cenově není vůbec dobré.“

Společnost Sohors se sídlem v Žáru na Českobudějovicku chová i vykupuje dobytek od biozemědělců na jihu Čech a zpracovává ho na svých jatkách. Hovězím masem zásobovala převážně hotely a restaurace. Už při první vlně koronaviru ale o své zákazníky přišla a kvůli nízkým tržbám hrozilo i propouštění zaměstnanců, vysvětluje vedoucí jatek Luboš Vaněček.

„Naše tržby poklesly zhruba o padesát procent, takže bylo jasné, že to budeme řešit buď personální cestou, nebo vymyslíme marketingovou strategii, abychom byli schopni se udržet a pokračovat dále.“

...a to se podařilo. Společnost Sohors už v květnu loňského roku otevřela internetový obchod.

Problémy mají všichni

Podle ředitelky jihočeské Agrární komory Hany Šťastné  dopady koronakrize na zemědělství ovlivňuje několik faktorů:

„Celkově u všech živočišných komodit došlo k propadu cen, chovatele hospodářských zvířat provázení velké komplikace v mnoha směrech, zhoršení odbytu třeba kvůli zavřeným restauracím nebo školním jídelnám.“

Ministerstvo zemědělství vyhlásí už druhé kolo dotačního programu Agrocovid . Přihlásit se do něj můžou zemědělci,  kterým v období od 1. prosince loňského roku až do 28. února klesly tržby minimálně o čtrvtinu v meziročním srovnání. Příjem žádostí začne 15. března.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio