Problémy s odpady a jejich tříděním trvají

13. únor 2009

Města i obce na jihu Čech se potýkají s komplikacemi s tříděním odpadů a jejich výkupem. Důvodem je současná ekonomická krize. Sběrné suroviny téměř zastavily výkup vytříděného odpadu, protože zpracovatelé musejí řešit potíže s odbytem obalových materiálů a vlastní výroba stagnuje.

Dušan Vysloužil z oddělení odpadového hospodářství českobudějovického inspektorátu ČIŽP potvrzuje, že se ekonomická krize projevuje i na výkupu a sběru dalších surovin: "Většina vytříděných plastů šla na vývoz, zpracovatelů je v České republice minimum. Nejčastěji putovaly plasty do Číny a i ta je v hospodářském útlumu. Domnívám se, že situaci by do budoucna zlepšila výstavba spaloven na komunální odpad a tříděné odpady by se ukládaly do skládek. Kdyby byla spalovna, alespoň by došlo k energetickému využití."

Blatná byla před časem vyhodnocena mezi srovnatelně velkými jihočeskými městy jako nejlépe hospodařící s odpady. I tady se ale potýkají s problémy s tříděním a výkupem. Podle starosty Josefa Hospergera by se snad situace mohla zlepšit: "Poplatky za odpad se skládají ze dvou částí. Částka 250 korun se platí ze zákona a musí být vždy uplatněna. Druhá část také ve výši 250 korun je podle výpočtu z hlediska nákladovosti systému. I na základně výsledků loňského roku letos jsme uchovali 420 korun. Vláda nám přichází na pomoc a umožní nám první část navýšit na 1000 korun."

Jak starosta Blatné JoseF Hosperger dodal, pro občany města se zatím nic nemění: "Nic se zatím nezměnilo. Jen od současného odběratele jsme dostávali za papír v minulém roce 50 haléřů a dnes platíme 1 korunu 40 haléřů. Vzhledem k tomu, že jsme byli v třídění nejlepší a byli jsme zapojeni do systému Eko-komu, tak zatím ztráta pro nás není velká."

Lidé pochopitelně, než by ve sběrně ještě doplatili, zbaví se odpadů jinak, takže nepořádek narůstá v blízkosti popelnic a kontejnerů, něco končí i uvnitř, ale černé skládky vznikají i mimo města a obce. Blatná dotuje separování odpadů ve městě částkou půl miliónu korun ročně, od Eko-komu, který zajišťuje sběr tříděného odpadu, pak Blatná dostávala zhruba 700 tisíc korun.

Spustit audio