Připojení Česka k internetu v roce 1992 si žádalo oficiální název pro síť. Ve hře byla i zkratka Fernet

13. února 1992 se tehdejší Československo oficiálně připojilo k internetu. Stalo se tak na pražském ČVUT. Slovo internet však u nás tou dobou znalo jen pár vědců a technických nadšenců, kteří byli u toho.

První datová linka vedla do Prahy z rakouského Lince a souhlas k připojení musel dát zástupce americké grantové agentury Steven Goldstein, který rozhodoval o tom, kdo se k internetu může připojit a kdo ne. Českým vědcům dal naštěstí zelenou a tak mohla v první polovině 90. let postupně vznikat i tuzemská internetová síť, která zprvu propojovala vědecká pracoviště převážně v krajských městech.

Jak počet připojených míst rostl, objevila se potřeba oficiálního názvu pro tuto českou internetovou síť. Při hledání názvu se vycházelo z angličtiny, a protože jsme v roce 1992 ještě byli federativní republika, žhavým kandidátem bylo například pojmenování Federal Education and Research Network. Zkratka této sítě by ovšem zněla Fernet, což by v českých zemích asociovalo něco úplně jiného. Proto nakonec zvítězil název Cesnet, tedy Czech Education and Scientific Network.

autor: Jan Herget
Spustit audio