Při záplavách ztratilo střechu nad hlavou 300 domácností

2. říjen 2002

Během srpnových záplav ztratilo v jižních Čechách střechu nad hlavou asi 300 domácností. První žadatelé by do několika týdnů mohli dostat nevratný příspěvek na pořízení domácnosti. Jihočeský kraj navíc ke 150.000 korun od státu přidá asi 30.000 korun z vlastního povodňového konta, řekl dnes novinářům hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník (ODS).

"Z naší strany to už není žádná překážka, peníze máme, takže po zúřadování těch žádostí v rámci týdnů je možné očekávat peníze přímo v rukou občanů," řekl Zahradník. Žádosti se předkládají prostřednictvím obcí na krajský úřad, ten je sumarizuje a předkládá ministerstvu pro místní rozvoj. To již zaslalo na konto kraje 200 miliónů korun, ve kterých je nevratný příspěvek započítán.

O tom, zda počet stržených domů poškozených vodou vzroste, rozhodne zima. V tomto směru jsou podle hejtmana podmínky pro předkládání žádostí výhodné: "Je to dobré proto, že je zde limit na podání žádostí do konce dubna 2004, takže je tam možné zahrnout i některé případy, které nastanou po zimě," vysvětlil Zahradník. Jihočeští radní na svém úterním zasedání rovněž navrhli rozdělení deseti milionů korun na opravu komunikací a mostů v obecním vlastnictví. "Rozhodli jsme o tom, že navrhneme zastupitelstvu rozdělit příspěvek rovnoměrně mezi 40 obcí tak, že každá dostane 250.000 korun," uvedl hejtman. Radní podle něj sestavili seznam obcí podle průměrné hodnoty škod na jednoho obyvatele.

Peníze by podle zástupce hejmana Jiřího Vlacha mohly obce používat prakticky libovolně. "Je jasné, že to nebude pokrývat škody, ale mohlo by to pomoci například na zpracování stavební dokumentace," uvedl Vlach. Zastupitelstvo by mělo o návrhu jednat v polovině října.

autor: čro čb
Spustit audio