Při cestě do práce musí pendleři počítat s testováním i kontrolami policie

4. únor 2021 14:29

Pravidelné testování, kontroly i kolony. Cestování do práce není v tuhle dobu pro pendlery vůbec jednoduché. Například Bavorsko vyžaduje negativní test na koronavirus každé dva dny.

Jak to vypadá na hraničním přechodu ve Strážném, to zjišťovala na místě naše reportérka Kristýna Barchini.

„Je to síla, tohleto není žádný život, to jsme jenom testování, práce, tam nic jiného není.

Povzdechla si Daniela Lahodná, která pracuje v Bavorsku a dodává: „Nic s tím nenaděláme,  když to německá vláda nařídí, tak to musíme dělat a můžeme být rádi, že do té práce musíme.“

Kritická situace byla na hraničním přechodu ve Strážném v úterý. Německá policie na místě prováděla kontroly, kvůli kterým se utvořila dvoukilometrová kolona. O den později už byla situace výrazně lepší. Po poledni, kdy pendleři jezdí na odpolední směny se menší kolona opět vytvořila, říká předsedkyně Asociace pendlerů Zuzana Vintrová:

„Kolona na hraničním přechodu Phillippsreut – Strážný, pendleři aby stihli testy, tak nám chodí po hlavní silnici dolů mezi projíždějícími auty na testovací stanici.“

Aktuálně se mohou nechat pendleři otestovat pouze na německé straně. Už v příštím týdnu ale vznikne odběrová stanice i na české straně hraničního přechodu ve Strážném. Negativní test na koronavirus budou muset mít od pondělí i pendleři, kteří pracují v Rakousku. Testovat se budou muset jednou týdně.

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio