Přes sedm tisíc aut projede denně centrem Trhových Svinů. Dopravu odkloní severní obchvat

10. březen 2024 08:16

Přetížené dopravě v Trhových Svinech na Českobudějovicku uleví obchvat města. Investici za téměř půl miliardy korun připravuje Jihočeský kraj. Tři a půl kilometru dlouhý úsek povede severní stranou od Otěvěku kolem hřbitova až k Velkému rybníku. Místní obyvatelé na přeložku čekají už desítky let.

„Tady sama nerada chodím nakupovat, protože mi ta auta strašně vadí. Napočítám třeba dvacet aut, než mohu projít. Když jdu s kočárkem, tak mě jeden pustí a druhý ne, takže musím rychle couvnout, je to nepříjemné,“ popisuje obyvatelka Trhových Svinů Dagmar Netušilová.

Dopravní situaci ve městě má do čtyř let zlepšit obchvat. Přípravné práce pokračovaly veřejným projednáváním na krajském úřadě. Dorazil na něj třeba Bedřich Ostrý, který vlastní pozemek v trase přeložky a počítá s tím, že dotčenou část kraji prodá.

Někteří vlastníci pozemků se na jednání ptali, jak bude kraj kompenzovat to, že přijdou o část orné půdy. Pro Český rozhlas se ale odmítli vyjádřit.

Kraj bude kvůli obchvatu vykupovat tisíce metrů čtverečních. Protože jde o veřejně prospěšnou stavbu, může přistoupit i k vyvlastnění. „Samozřejmě vždycky se snažíme domluvit. Třeba i v případě, že vlastník požaduje směnu. Pak se snažíme nějaké pozemky pro směnu najít, ale Jihočeský kraj nevlastní volné parcely, občas to řešíme i ve spolupráci s místní samosprávou. Vyvlastnění je posledním krokem, když opravdu není jiná možnost, ale tomu se vždy snažíme vyhnout,“ uvádí vedoucí odboru dopravy krajského úřadu Andrea Tetourová.

Čtěte také

Trasa obchvatu Trhových Svinů povede severní stranou, řidiči se tak vyhnou veškeré zástavbě a hlavně úzké silnici v centru. Už před obcí Otěvěk se nová přeložka napojí na silnici II/156, pak povede za hřbitovem a vrátí se mezi firmy GPN a Siluet. Bude pokračovat za teplárnou a vyústí kruhovým objezdem u Velkého rybníka.

Podle starosty Davida Štojdla je obchvat nutný, protože doprava v centru stále houstne. „V místě, kde je kašna, projede 7700 aut denně, z toho 600 nákladních. To je velká zátěž. Pro nás je velmi důležité, aby obchvat vznikl,“ říká.

Kraj už požádal o vydání územního rozhodnutí. Předpokládá, že letos ho získá, v příštím roce by tak obchvat mohl mít stavební povolení. Samotné zahájení stavby je v plánu na rok 2026. První řidiči by se po tři a půl kilometru dlouhé přeložce mohli svézt v roce 2028. Cena stavby přesahuje 400 milionů korun, podstatnou část má pokrýt dotace z Evropské unie.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související