Ostrou zatáčku na příjezdu do Nových Hradů na Českobudějovicku nahradí kruhový objezd

3. březen 2023 11:31

Závěrečné metry na cestě do Nových Hradů na Českobudějovicku budou řidiči zdolávat snáze než dosud. U benzínové pumpy nedaleko hraničního přechodu do Rakouska vznikne nový kruhový objezd. Nahradí stávající křižovatku, která ostrou zatáčkou svádí provoz z hlavní silnice do Nových Hradů. Záměr, který Jihočeský kraj připravoval desítky let, teď pokročil do závěrečné fáze.

Stávající křižovatku zná snad každý, kdo alespoň jednou jel z Českých Budějovic do centra Nových Hradů. Ostrou pravotočivou zatáčku ve směru od Trhových Svin už brzy nahradí jiné dopravní řešení. „Proběhlo několik jednání, projekt byl dokončen, pokračujeme směrem k povolení a bude se čekat, jak budou přiděleny finance,“ potvrzuje novohradský starosta Vladimír Hokr.

Každá dopravní stavba tohoto druhu má podle vedení města svá pro i proti. Od nového kruhového objezdu si ale radnice slibuje především zvýšení bezpečnosti. „Přinese to nové možnosti, určitě bude mnohem bezpečnější nastupování a vystupování na autobusové zastávce. Také to bude znamenat rozumné přivedení cyklistů a pěších do zámeckého parku, to jsme řešili i za účasti památkářů,“ popisuje starosta.

Čtěte také

Oslovení obyvatelé města nový kruhový objezd vítají, třeba pan Rudolf, který v Nových Hradech žije přes šedesát let. „Je zapotřebí, už ho měli dělat před padesát lety, a dodnes není. Vjezd do města se zlepší,“ říká.

Stejně to vidí paní Alena. „Když tam teď zastaví auto přesně na křižovatce a stáčí se tam třeba autobus, nastává problém,“ připomíná.

Podle mluvčího Jihočeského kraje Davida Hockeho má křižovatka Nové Hrady aktuálně vydané stavební povolení a dokončené majetko-právní vypořádání. „Realizace je směřována do roku 2024,“ dodává.

Město se na projektu bude podílet výstavbou chodníků a veřejného osvětlení.

Spustit audio

Související